Održan Marš istine u Skoplju

Izvor: B92, 27.Jan.2013, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Održan "Marš istine" u Skoplju

Skoplje -- Udružena makedonska opozicija organizovala je još jedan protestni marš, pod motom "Marš istine", tražeći od vlasti istinu o sukobima u parlamentu.

Podsetimo, u parlamentu i oko zgrade Sobranja 24. decembra prošle godine prilikom usvajanja zakona o budžetu poslanici su se sukobili.

Okupljeni su mirno prošetali kroz centar Skoplja, do zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova, i nije bilo incidenata.

"Svako ima pravo da protestuje ukoliko smatra da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba, ali oni koji danas protestuju nije im prvi put da svoj revolt ili mržnju ili političku netrpeljivost usmere ka institucijama, što je loša i nedolična praksa", izjavila je ministarka unutrašnjih poslove Gordana Jankulovska.

Ona je kazala da opozicija protestuje protiv 12.000 pripadnika policije koji časno, dostojanstveno i maksimalno profesionalno izvršavaju svoj posao.

Komentarišući zahteve opozicije za njenju smenu, Jankulovska je rekla da se to može desiti ili na izborima, ili preko interpelacije u parlamentu.

Današnji protest opozicije je još jedan u nizu, nakon dešavanja 24. decembra prošle godine, povodom usvajanja Zakona za budžetu, kada su opozicioni poslanici napustili parlament.

Predsednik Makedonije Đorđe Ivanov pokrenuo je inicijativu za formiranje nestranačke ekspertske komisije za utvrđivanje činjenica u vezi sa dešavanjima 24. decembra, unutar zgrade skupštine i van nje.

Kako je saopšteno iz Kabineta predsednika države, pismo sa inicijativom poslato predsednicima parlamenta i vlade,kao i lideru najveće opozicione stranke SDSM.

Prema njegovom predlogu, komisija bi imala pet članova, od kojih bi jednog predložio predsednik države, jedan član bi bio iz vladajuće većine, dvojica iz opozicije, i jedan ekspert bez prava glasa kojeg bi predložio predsednik Sobranja.

Predsednika komisije bi predložio predsednik države, a izabrali bi ga ostali članovi konsenzusom.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.