Izvor: B92, 24.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odron pregradio Taru

Bistrica, Mojkovac -- Nivo vode u akumulaciji počeo da se smanjuje nakon što je voda iz jezera, nastalog odronom zemlje u Taru, prelila branu.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Milutin Stijepović izjavio je da je zabrinut zbog situacije u kanjonu Tare, posebno situacijom "koju može da izazove vodeni talas posle probijanja brane". Načelnik za vanredne situacije u Ministartstvu unutrašnjih poslova Crne Gore Zoran Begović rekao je da su zbog straha od vodenog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << talasa smanjene akumulacije vode u hidrocentrali na Drini.

Begović je objasnio da bi Drina mogla da bude ugrožena samo ako voda u jezeru, nastalom obrušavanjem zemljišta, nekontrolisano naraste i vodeni talas probije branu.

Noćas je ogroman odron na početku kanjona Tare, u mestu Bistrica, u Crnoj Gori, pregradio reku i stvorio veliko jezero. Brana, nastala usled odrona, je visoka oko 50 metara i duga više od 100. Iako jezero nije poplavilo put od Mojkovca prema Žabljaku, saobraćaj na toj deonici je obustavljen iz preventivnih razloga, saopštila je policija u Mojkovcu. Zbog podignutog nivoa novog jezera evakuisano je selo Kaludra, a poplava preti i selu Gostilovina.

Ekipe radnika pokušavaju da prokopavanjem kanala pomognu da voda iz novostvorenog jezera u kanjonu Tare počne da otiče rečnim koritom, rekao je predstavnik mojkovačkog Planinarskog društva "Džambas" Vladeta Rakočević, koji je na licu mesta. On je kazao da je ostalo još 50 centimetara da bi nivo jezera dostigao vrh brane u koritu Tare.

Glavni administrator opštine Mojkovac Maja Ikervari je, posle novih informacija sa terena, kazala da se očekuje da će voda iz jezera preći branu do kraja dana, čime bi prestala opasnost od poplave sela uzvodno od Tare, bližih Mojkovcu.

Stručnjaci još nisu utvrdili šta je uzrok odrona, ali se pretpostavlja da je do klizanja zemljišta došlo zbog jakih kiša prethodnih dana.

Pojedini podgorički mediji objavili su da je moguće predvideti geološke pojave kao što je odronjavanje zemljišta, ali ako se na vreme obave istraživanja geoloških podloga. U Crnoj Gori, prema tim informacijama, na tom planu ništa nije urađeno u poslednjih 20 godina jer nije bilo novca.

Ugrožena i flora?

Ima upozorenja da bi se odron mogao odraziti i na floru u kanjonu Tare. Nacionalni park Durmitor stavljen je na spisak svetske prirodne baštine odlukom Međunarodnog komiteta za svetsku kulturnu i prirodnu baštinu, u Parizu, 1980.

Reka Tara je, programom Uneska Čovek i biosfera, 1977. uvršćena u svetske ekološke rezervate.

Direktor Nacionalnog parka Durmitor Tomo Pajović izjavio je jutros da voda zaustavljene Tare još nije prešla preko nove brane, ali se to očekuje tokom dana.

Prema rečima Pajovića, odron je povukao i dosta džinovskih borova u prašumi Crna poda, koja se smatra posebnom prirodnom vrednošću Nacionalnog parka Durmitor.

Glavna administratorka opštine Mojkovac Maja Ikervari izjavila je da je novo jezero na početku kanjona reke Tare ugrozilo i sela blizu tog grada. "Jezero je ugrozilo sela Slatinu i Donja Polja", rekla je ona i potvrdila da voda novog jezera još nije probila branu, ali bi se to moglo dogoditi do kraja dana.

Predstavnik Planinarskog društva Džambas u Mojkovcu Vladeta Rakočević ocenio je danas da je situacija na reci Tari veoma teška. Rakočević, koji je jutros bio na tom mestu, rekao je da je nivo vode u selu Kaludra već osam metara.

Voda novog jezera poplavila je seoska imanja, stogove sena i štale, a ugrožene su i neke kuće. Planinar je rekao da nivo jezera raste uzvodno i dodao da je na istom mestu bilo novih obrušavanja zemljišta. Na mestu odrona gusta magla otežava pristup i procenu posledica odrona.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.