Izvor: B92, 01.Apr.2009, 15:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen sastanak u Briselu

Ljubljana -- Evopska komisija je saopštila da je,za danas planirani, susret Olija Rena sa šefovima diplomatija Slovenije i Hrvatske odložen za neodređeno vreme.

Slovenački mediji spekulišu da je sastanak odložen jer Hrvatska još uvek nije odgovorila na poslednji predlog Olija Rena. Oli Ren je trebalo po peti put da se sastane sa šefovima diplomatija Slovenije i Hrvatske nadajući se da će uspeti da reši blokadu hrvatskog pristupanja EU.

Ren je trebalo da sa >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Samuelom Žbogarom i Gordanom Jandrokovićem, razgovara o svom najnovijem predlogu za rešavanje pograničnog pitanja između dveju zemalja, koje je dovelo do blokade daljih pregovora o pristupanju Hrvatske EU.

Novi predlog Olija Rena još uvek se drži u tajnosti i o njemu se samo zna da je Slovenija na njega već odgovorila pozitivno, sudeći prema nedavnim rečima slovenačkog poslanika u Evropskom parlamentu, Jelka Kacina, dok Hrvatska, prema pisanju slovenačkih medija, to još uvek nije učinila.

Današnjem susretu u Briselu trebalo je da prisustvuje i nekadašnji finski predsednik Marti Ahtisari, ali Oli Ren nije želeo više da kaže o njegovoj ulozi u današnjim razgovorima.

Inače, prema prošlom Renovom predlogu za medijacijsko rešenje slovenačko-hrvatskog spora, Ahtisari je trebalo da vodi ekipu medijatora koja bi se tim bavila.

Hrvatski premijer Ivo Sanader je povodom današnjeg susreta ponovio stav da Hrvatska želi da se spor reši međunarodnim pravom, dodavši ponovo da Hrvatska želi prijateljstvo sa Slovenijom, ali da ne namerava da ga kupuje teritorijom, kao i da bi bilo najbolje da Slovenija prekine sa svojom blokadom.

Istovremeno, slovenački predsednik Danilo Tirk je za "Al Džaziru" izjavio da bi se pitanje Hrvatske, uz pomoć Evropske komisije i njenog posredovanja, tehnički moglo rešiti za nekoliko meseci.

Na pitanje da li vidi Hrvatsku za godinu dana u EU, Tirk je odgovorio da Slovenija želi da Hrvatska uđe u EU, ali da Hrvatska pre ulaska u EU treba da reši i ostala otvorena pitanja, poput saradnje sa haškim sudom i pitanja svog pravosuđa.

Istovremeno, češko predsedništvo EU upozorava da je već jednom, zbog slovenačko-hrvatskog problema, odložilo pregovaračku konferenciju o pristupanju Hrvatske EU, sa 27. marta na 24. april i da ukoliko do tada ne bude nađeno rešenje ovog pitanja, ono će ga uvrstiti na dnevni red formalnog zasedanja ministara spoljnih poslova EU.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.