Izvor: B92, 10.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen sarajevski koncert Tompsona

Sarajevo -- Odloženi koncert kontroverznog hrvatskog pevača Marka Perkovića Tompsona izazvao burne reakcije u Bosni i Hercegovini.

Najava da bi na humanitarnom koncertu 10. maja, u sklopu obeležavanja desete godišnjice posete pape Jovana Pavla Drugog, trebalo da nastupi kontroverzni hrvatski muzičar je u protestu ujedinila brojne organizacije - udruženja boraca iz poslednjeg i Drugog svetskog rata, razne forume mladih, a usprotivile su se i jevrejska i islamska zajednica.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
U oštroj kampanji, koja je trajala nekoliko sedmica, predstavnici tih organizacija poručili su da u Sarajevu nema mesta za pevača koji u svojim pesmama, kako smatraju, veliča fašizam.

Organizator je odlučio da odloži koncert zbog veoma negativnih reakcija na nastup tog muzičara, iako je već prodato 11.000 ulaznica. Kako je Tompson već održao desetine koncerata u BiH, uglavnom u zapadnoj Hercegovini, žestok otpor njegovom nastupu izgleda da je iznenadio organizatore.

Predsednik Hrvatskog katoličkog dobrotvornog društva, sveštenik Anto Jelić, smatra da takve reakcije nisu u skladu sa namerama organizatora, a pogotovo ne s prirodom koncerta.

"Mi nismo izabrali da pozivamo na mržnju i rat, nego da pesmama koje Tompson peva - domoljubne, veličajući opštee ljudske vrednosti i govoreći o miru - pošaljemo poruke mira, ljubavi, dobrote, humanosti", kaže on.

Mediji iz krugova bosanskih Hrvata veoma oštro su reagovali na odnos Sarajeva prema Tompsonu. Stvorena je takva psihoza protiv njega da nijedan medij nije hteo da objavi reklamu za koncert. Brojne hrvatske organizacije shvatile su te stavove kao direktan atak na Hrvate i njihovu poziciju u BiH.

Ipak, reakcije na najavu nastupa Tompsona u Sarajevu se tumače kao znak da taj grad, sa svojim antifašističkim tekovinama, nije spreman za bilo kakvo skretanje u fašizam, ma šta to bilo u današnjem vremenu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.