Izvor: B92, 16.Sep.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odložen proces za zločine iz 2001.

Skoplje -- Suđenje u prvom od četiri slučaja iz oružanih sukoba u Makedoniji 2001. odloženo zbog odsustva većine optuženih.

Suđenje je odloženo za 17. oktobar. Od 23 optužena za maltretiranje i iživljavanje nad petoricom radnike iz građevinskog preduzeća "Mavrovo", koji su bili oteti dok su radili u kriznim područjima, 2001. godine, u sudnici su se pojavila samo dvojica, koja već izdržavaju zatvorske kazne za druga krivična dela, a nisu se pojavile ni žrtve. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<

Sudija koji vodi proces Goran Boševski saopštio je da je izdat nalog da se za optuženima raspišu poternice.

Zastupnik dela optuženih, advokat Savo Kocarev, izjavio je da će se odbrana u ovom procesu pozivati na Zakon o amnestiji, donet posle sukoba, da bi neki počinioci bili oslobođeni krivične odgovornosti, u ime etničkog pomirenja.

Državni tužilac Makedonije Ljupčo Ssvrgovski juče je izjavio da se taj zakon ne odnosi na četiri slučaja, za koja Haški tribunal nije pokrenuo postupke i prepustio ih domaćem pravosuđu.

Narednih meseci očekuje se početak sudskih procesa i za ostala tri predmeta za koja Haški tribunal nije pokazao interesovanje, a koji se odnose na zločine iz makedonsko-albanskih sukoba u Makedoniji, 2001. godine.

Reč je o slučaju 12 kidnapovanih civila, zatvaranju ventila brane na Lipkovskom jezeru zbog čega je Kumanovo, na severu zemlje, duže vreme ostao bez vode, i odgovornosti rukovodstva ONA.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.