Odbor u Podgorici: Predlog zakona o veroispovesti neustavan

Izvor: RTS, 20.Dec.2019, 18:56   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbor u Podgorici: Predlog zakona o veroispovesti neustavan

Predlog zakona o slobodi veroispovesti nije usklađen sa Ustavom i pravnim sistemom države, konstatovala je stručna služba Zakonodavnog odbora koji ocenjuje zakonitost i ustavnost svih akata o kojima trebaju da raspravljaju poslanici.
Navodi se da pojedine odredbe Predloga zakona nisu karakteristične za pravni sistem.
"Način na koji je izrađen ovaj predlog zakona, odnosno način na koji su formulisane >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << pojedine odredbe, odstupa od principa pozitivne zakonodavne prakse...", navodi se u mišljenju Odbora.
U tom mišljenju zakonodavnog Odbora piše da predloženi zakon sadrži nedostatke.
Pozvali su se na član 1 stav 2 Ustava koji propisuje da je Crna Gora građanska, demokratska, ekološka i država socijalne pravde zasnovana na vladavini prava, dok je članom 145 propisano da zakon mora biti saglasan sa Ustavom.
Navedeno je da je članom 62 i 63 predloženog zakona predviđeno da verski objekti i zemljište koje koriste verske zajednice koji su bili u državnoj svojini do 1. decembra 1918. državna su svojina.
"U Ustavnom poretku Crne Gore pravo svojine se može oduzimati samo uz pretpostavke propisane članom 58 stav 2 Ustava, a ustavna zaštita prava svojine podrazumijeva obavezu države da pravo svojine štiti, odnosno da ga ne povređuje. U skladu sa tim zakonodavac ne može da ugrozi pravo svojine kao takvo posebno ili neposredno", navodi se u dokumentu u koji su Vijesti imale uvid.
Predlog zakona uvršten je u proceduru na sednici koja je zakazana za 24. decembar, a tim povodom za sutra je u Nikšiću zakazan crkveno-narodni sabor.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.