Odbio da ruši Njegoša

Izvor: Vesti-online.com, 03.Jun.2017, 00:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbio da ruši Njegoša

Nedavno nakon svečanosti osveštanja novoizgrađene kapele pored velelepnog, novog hrama u Baru, replike nekadašnje Njegoševe kapele na Lovćenu, mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije je posthumno odlikovao Isa Mahmutovića Zlatnim likom Petra Drugog Petrovića Njegoša.

- Posthumno odlikujemo Zlatnim likom Petra Drugog, Tajnovidca Lovćenskog, Isa Mahmutovića zato što je, veran Bogu i sudnjem danu, odbio da ruši crkvu Svetog Petra Cetinjskog na Lovćenu, sačuvavši >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << tako svoj obraz i obraz Crne Gore - kazao je mitropolit Amfilohije, uručujući odličje Isovom sinu jedincu Ćazimu, koji je sa suprugom, Portugalkom Marijom, specijalno ovim povodom doputovao iz Francuske.

Tako je još jednom otvorena ova svetla stranica u sumornoj priči o rušenju kapele na Lovćenu, iz zaborava ispretana priča kako je ovaj Musliman, rodom iz Bistrice Bjelopoljske, pre 45 godina svojim i čojskim i junačkim postupkom "dopisao" etičku bibliju Marka Miljanova.

Kad su krajem juna 1972. godine umuknule mine na Lovćenu, kad su završeni pripremni radovi za izgradnju Njegoševog mauzoleja - izgradnja prilaznog puta i proboj 125 metara dugog izlaznog tunela do Jezerskog vrha i platforme za budući spomenik genijalnom pesniku, misliocu i vladici - upravnik gradilišta Mirko Živković okupio je jednog jutra na Ivanovim Koritima brigadu radnika Opštegrađevinskog preduzeća Titograd, jednog od izvođača radova, i predočio im kakav ih delikatan posao čeka - da se sada moraju latiti samo lakog alata neophodnog da se razida i sa lovćenske kape ukloni stara kapela, Njegoševo večno počivalo.

Dok je objašnjavao kako se to mora izvesti, iz mase radnika, uglavnom Muslimana i Albanaca iz okoline Bijelog Polja, sa Kosmeta, iz Krajine kod Bara, Plava i Gusinja, oglasio se stasiti momak tridesetih godina, planinskim suncem i vetrovima opaljenog lica, sa karakterističnim meksikanskim brkovima, i mirno rekao: - Ja to neću da radim, to je svetinja i neću da ruši svetinju! Preneraženi upravnik je pokušao mirno da ga odobrovolji, objašnjavajući mu, pored ostalog, da to i nije njegova svetinja:

- Ja sam rekao: neću da rušim ničiju svetinju, a ako neko pokuša da ruši moju, može samo preko mene mrtvog! A ako je to naređenje i ako zbog toga možeš dobiti otkaz s posla? - pokušao je Živković i da pripreti i urazumi odlučnog brkajliju.

- Nema toga ko mi to može narediti, a što se tiče otkaza ne morate se mučiti, već ga imate, ja odlazim sam!

Nisu potom pomogli ni pritisci i pretnje ekipe inspektora Službe državne bezbednosti, koja je dotrčala na Ivanova Korita da ispita bundžiju Isa Mahmutovića da to nije kakva zavera i organizacija onih koji su godinama na sve načine pokušavali da spriječe rušenje kapele i kršenje predsmrtnog amaneta slavnog pesnika i prerano preminulog crnogorskog vladara - Mahmutović otišao sa Lovćena, a za njim i brigada od oko 70 onih koji su se solidarisali s njim.

O ovom incidentu u to vreme nije niko smeo ni reč zucnuti, a kamoli spomenuti ime prkosnog i ponosnog gorštaka, inoverca kojeg ni novcem ni pretnjama i ucenama nisu mogli navesti da digne kramp na svetinju.

Iako Njegoševa kapela, kako je bilo obećano, još nije obnovljena i sazidana na Ivanovim Koritima, širom Crne Gore je, pored ove najnovije u Baru, sagrađeno još 15 takvih crkava, replika lovćenske kapele.

Našli se, naravno, posle oni koji su obavili taj grešni i nečasni posao i kapela je uklonjena sa Jezerskog vrha, a on otišao u život svojim putem, ćutke, kao da se ništa nije desilo.

Njega i njegov viteški i čojski čin gdekad spominjali samo sveštenici u molitvama svojim dok su jadikovali zbog rušenja crkvice na Lovćenu i gde koji hroničar toga vremena, ali svi brkali kad njegovo ime kad prezime i niko nije pojma imao ni ko je ni odakle bio taj hrabri i dostojanstveni čovek.

Tek 37 godina kasnije, "Vesti", odnosno potpisnik ovih redaka je sasvim slučajno saznao da je reč o Isu Mahmutoviću, da je on nedugo posle toga otišao u Francusku, da je sa suprugom Zahidom izrodio osmoro dece, sina i sedam ćerki, i da se 1999. godine iznenada razboleo i preminuo:

- Došao sam iz Francuske da bih ovim svojim činom odao poštu i poštovanje mom časnom ocu... Ponosan sam na svog oca i srećan zbog ovog odlikovanja njemu u čast - kazao je pored ostalog Ćazim Mahmutović, primajući odličje koje je zavredio njegov otac Iso.

Kad su Iso Mahmutović i grupa Muslimana i Albanaca oko njega odbili da ruše "vlašku svetinju" na Lovćenu, oni koji su se posle njih latili tog grešnog i bogohulnog posla, a bili su, po prilici, sve sami Crnogorci - pravoslavci, vremenom su, kažu, doživeli mučan kraj. Niko od njih se nije lako rastao s dušom niti umro prirodnom smrću. Tako se još jednom obistinilo da onaj ko zlo čini zlo i dočeka...

Nastavak na Vesti-online.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.