Odbačena prijava protiv Amfilohija

Izvor: RTS, 04.Dec.2018, 12:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Odbačena prijava protiv Amfilohija

Više državno tužilaštvo potvrdilo je rešenje Osnovnog državnog tužilaštva, kojim je odbačena prijava protiv mitropolita Amfilohija zbog krivičnog dela – povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica.
Tužiteljka Olivera Ražnatović je, kako prenosi Pobjeda, uvidom u spise odbila pritužbu Crnogorskog pokreta kojom je zahtevano preispitivanje rešenja >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici od 12. oktobra.

Ražnatovićeva je u svojoj odluci navela da je utvrdila da je Osnovno tužilastvo "predmetno rešenje donelo u skladu sa zakonom".
Istakla je i da Crnogorski pokret ima pravo da "preduzme gonjenje prijavljenog u roku od 30 dana od dana prijema obavešetnja, podnošenjem optužnog predloga Osnovnom sudu u Podgorici".
Crnogorski pokret je u oktobru dostavio pritužbu Višem tužilaštvu u Podgorici podsećajući da su tužbu podneli zbog izjava mitropolita Amfilohija u intervjuu Vijestima 5. avgusta.
Međutim, tužilaštvo ju je odbacilo, uz obrazloženje da nema osnovane sumnje da je Radović počinio krivično delo za koje ga terete, niti bilo koje drugo za koje se goni po službenoj dužnosti.
Amfilohije je tada izjavio: "U narodu i sad kažu – pusti ga, tako se ponaša, jer nije kršteno. Onaj koji nije kršten nema straha božjega ni stida pred ljudima". Tužilaštvo smatra da u toj njegovoj izjavi nema ništa sporno. 
Ne vide govor mržnje ni u komentaru o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi: "Da se sekta rodila iz tih zelenaško-udbaških i četničko-partizanskih podela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi... Broz je ovde prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila bratoubilaštvom u toku Drugoga svetskoga rata, bratoubilaštvom za vreme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu... ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole".
Za Tužilaštvo je nesporna i izjava: "Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh koji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca – prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovđe Crnogorsku crkvu".

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Tužilaštvo: Amfilohije ne širi govor mržnje

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 04.Dec.2018

Više državno tužilaštvo potvrdilo je rešenje Osnovnog državnog tužilaštva, kojim je odbačena prijava protiv mitropolita Amfilohija zbog krivičnog dela - povreda ugleda naroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica...Tužiteljka Olivera Ražnatović je, kako prenosi Pobjeda,...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.