Ambasador Božović persona non grata u Crnoj Gori; recipročan postupak Srbije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Nov.2020, 18:35

Ambasador Božović persona non grata u Crnoj Gori; recipročan postupak Srbije

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, saopšteno je danas iz crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova, prenele su podgoričke Vijesti. Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je, povodom proglašenja  ambasadora Srbije u Crnoj Gori  nepoželjnim, postupilo na recipročan način i ambasadora Crne Gore u Srbiji Tarzana Miloševića proglasilo takođe personom non grata.

U >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << saopštenju se kao obrazloženje navodi da je Božović, kako kažu, nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Time je još jednom na "najdirektniji način, omalovažio državu koja mu je dala diplomatsko gostoprimstvo", navodi se u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

Portparol DPS: Očekivana odluka

Za opozicioni DPS očekivana je današnja odluka crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića.

Povodom odluke odlazeće vlasti u Crnoj Gori da protera ambasadora Božovića, oglasio se na tviteru portparol DPS Miloš Nikolić.

"Očekivana odluka MSP nakon više opomena posle kojih je Božović nastavio da se meša u unutrašnje stvari i omalovažava državu Crnu Goru", napisao je Nikolić.

Iz resora odlazećeg ministra Srđana Darmanovića saopšteno je da je ambasador Božović proglašen nepoželjnim sa obrazloženjem da je juče, kako navode, nelegalnu i nelegitimnu Podgoričku skupštinu 1918. nazvao "oslobođenjem" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Prema tumačenju crnogorskog MSP-a, Božović je to učinio nakon dužeg i, kako tvrde, kontinuiranog mešanja u unutrašnje stvari Crne Gore, ponašanja i izjava nespojivih sa uobičajenim i prihvatljivim standardima obavljanja diplomatske funkcije.

Dodaju da je Božović više puta usmeno i pisanim putem upozoren na neprihvatljivost ovakvog ponašanja.

Ovakvim ponašanjem, smatra crnogorsko Ministarstvo, Božović je "unizio i najviše zakonodavno i predstavničko telo - Skupštinu Crne Gore", koja je 29. novembra 2018. usvojila Rezoluciju o poništenju odluka Podgoričke skupštine kojom je tada ukinut dotadašnji suverenitet Crne Gore, njena teritorija prisajedinjena Kraljevini Srbiji i nasilno detronizovan kralj Nikola Petrović Njegoš, prenele su podgoričke Vijesti.

Navode da je ovim povodom nota upućena srpskom ministrstvu, a biće, kažu, uručena i Božoviću.

MSP uzvraća recipročnom merom - Milošević persona non grata

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je večeras da je, povodom proglašenja ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića, postupilo je na recipročan način.

Prema diplomatskoj noti koju je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uputilo crnogorskom Ministarstvu spoljnih poslova, ambasador Crne Gore u Beogradu Tarzan Milošević proglašen je takođe personom non grata.

U noti u koju je Tanjug imao uvid, navodi se da se, na osnovi člana 9. Bečke konvencije o diplomatskim odnosima, ambasador Milošević proglašava za personu non grata.

"Ambasador Milošević je dužan da u naredna 72 sata napusti teritoriju Republike Srbije", navodi se u noti.

Dodaje se da je MSP Srbije iskoristilo priliku da Ministarstvu spoljnih poslova Crne Gore ponovi izraze svog posebnog poštovanja.

Knežević: Poslednji trzaji odlazećeg režima u Crnoj Gori

"Proterivanje ambasadora Srbije Vadimira Božovića iz Crne Gore su "poslednji trzaji antisrpske politike odlazećeg režima", rekao je jedan od lidera Demokratskog fronta Milan Knežević.

"Naša sloga biće poraz vragu!" poručio je Knežević povodom odluke crnogorskkog Ministarstva spoljnih poslova da ambasadora Vladimira Božovića proglasi nepoželjnim i zatraži da napusti Crnu Goru, preneo je podgorički portal Borba.

Mandić: Proterivanje stepen očajanja odlazeće vlasti

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera Demokratskog fronta, Andrija Mandić, izjavio je da odluka o proterivanju ambasadora Srbije iz Crne Gore pokazuje "stepen očajanja u kome se nalazi odlažeći režim" Mila Đukanovića i Duška Markovića.

Mandić je izjavio Tanjugu da je ambasador Vladimir Božović juče izrekao onu istorijsku istinu kojom se ponosi srpski narod u Crnoj Gori.

To, ističe Mandić, treba da mu služi na čast, jer da je nešto drugo rekao, i to vreme i događaje drugačije ocenio, zamerio bi mu njegov narod.

"Ovakav odnos odlazećeg režima nije samo odnos prema Srbiji nego prvenstveno prema srpskom narodu u Crnoj Gori. Upravo su naši preci organizovali Veliku skupštinu srpskog naroda 1918. godine i ujedinili Crnu Goru i Srbiju. To njima služi na čast, a nama na ponos", naveo je Mandić.

RP: Štetan, zlonameran i skandalozan potez odlazeće vlasti

Odluka o proterivanju ambasadora Srbije Vladimira Božovića iz Crne Gore je štetan, zlonameran i skandalozan potez odlazeće crnogorske vlasti, saopšteno je iz parlamentarne Radničke partije (RP).

"Partijski vojnici iz ministarstva koje broji poslednje dane tehničkog mandata, usudili su se da naštete odnosima dveju država", poručuju iz te partije.

Ističu da su "ovim skandalom" maksimum pokazali aparatčici kojima je glavni "patriotski" usklik "nikad više oslobođenje", koji tendenciozno tumače pojedine istorijske događaje i u tome imaju podršku samo korumpiranih i nepismenih partijskih funkcionera.

SNP: Antisrpski i anticivilizacijski stav odlazećeg režima

Odluka crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova i ministra Srđana Darmanovića da protera ambasadora Srbije u Crnoj Gori Vladimira Božovića je "poslednji u nizu antisrpskih i anticivilizacijskih stavova odlazećeg režima", saopšteno je iz Socijalističke narodne partije (SNP).

Iz te partije su poručili da je ova odluka pokazatelj "slabašne moći" Darmanovića, njegovog resora i kompletne odlazeće vlade.

Takva odluka, ističu, pokazuje da odlazeća vlada s pravom završava na margini političkih zbivanja.

"Ovo je još jedan pokušaj odlazeće vlasti da zavadi narod Crne Gore i Srbije, izražavajući navodnu zabrinutost za suverenitet Crne Gore", navodi se u saopštenju SNP-a.

Niti je, kažu, Crna Gora njihova, niti će je oni braniti od svog naroda, jer su svih ovih decenija vlasti, imali priliku da pokažu svoj patriotizam prema njoj.

"Sistem podela kojim su vladali odlazi na smetlište istorije, a Darmanovićev potez će se pamtiti kao antidemokratski i antidiplomatski", poručeno je iz SNP-a.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ambasador Srbije PROTERAN IZ CRNE GORE zbog izjave o PODGORIČKOJ SKUPŠTINI IZ 1918. godine, evo O ČEMU JE REČ

Izvor: Blic, 28.Nov.2020

Ambasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović proglašen je za personu non grata i od njega je zatraženo da napusti Crnu Goru, a kao razlog Ministarstvo spoljnih poslova je navelo da je juče Podgoričku skupštinu 1918. godine nazvao "oslobođenom" i "slobodnom voljom" crnogorskog naroda.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.