Izvor: Politika, 16.Nov.2009, 23:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od OHR-a više štete nego koristi

Eksperti EU i SAD započeli pojedinačne razgovore s političkim liderima BiH kojima će ponuditi modifikovani butmirski paket

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Međunarodna krizna grupa (ICG) smatra da je u poslednjih nekoliko meseci vidljivo da od Kancelarije visokog predstavnika (OHR) i bonskih ovlašćenja ima više štete nego koristi. Federalni mediji izveštavaju da ICG u svom poslednjem izveštaju o BiH navodi da je „sadašnje stanje neodrživo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i da ne bi bilo dobro ići u ishitreno zatvaranje OHR-a, ali da nije dobro ni očuvanje ovakvog OHR-a”.

Direktor Kancelarije za Balkan ICG Marko Prelec ocenio je da „Savet za sprovođenje mira u BiH (PIK) treba da počne da razmišlja o skorijoj odluci, ili pojačanju OHR-a, ili prelasku na drugi model jačanja BiH što podrazumeva zatvaranje OHR-a, jačanje mandata Kancelarije specijalnog predstavnika EU, produžetak i jačanje mandata EUFOR-a i niz drugih mera kojima bi EU garantovala ustavni poredak i ubrzan pristup NATO-u”. Ovim bi se, prema njegovom mišljenju, „nadoknadila stabilizacijska uloga koju OHR u sadašnjem obliku nije više sposoban da ispuni”.

Federalna štampa prenosi i Prelecovu procenu da je „stanje u BiH mirno, ali da je političko negativno i da izaziva krizu”. On smatra da „BiH više nije u opasnosti od novog sukoba, ali međunarodna zajednica mora redefinisati i ojačati angažman ako domaći političari ne uspeju da postignu dogovor pre sastanka PIK-a”. Inače, dvodnevno zasedanje PIK-a na nivou političkih direktora treba da se održi 18. i 19. novembra u Sarajevu.

Lideri političkih partija u Republici Srpskoj podržavaju ocene ICG-a i istovremeno ističu da je „za RS i BiH veoma pozitivna potpuna promena u dosadašnjem razmišljanju članova Međunarodne krizne grupe”. Lider SNSD-a Milorad Dodik se slaže s ocenom da OHR sve više postaje deo problema u BiH i naglašava da „ni na jednom relevantnom mestu nije rečeno da su prepreka evropskim integracijama ustavne promene, već da je to OHR”. Predsednik PDP-a Mladen Ivanić izražava zadovoljstvo zato što su i „najradikalniji elementi međunarodnih intervencija, a ICG spada među takve, shvatili da je vreme za gašenje OHR-a”.

„Potpuna promena razmišljanja ICG je za RS i BiH veoma pozitivna stvar. Ipak, pre sednice PIK-a neće biti dogovora. Ne očekujem radikalne poteze ni na sednici PIK-a, jer nije rešeno pitanje imovine”, ocenio je Ivanić.

Eksperti EU i SAD juče su započeli pojedinačne razgovore s političkim liderima BiH kojima će, kako je najavljeno, ponuditi modifikovani butmirski paket i pokušati da o ponuđenim rešenjima postignu dogovor pre početka sednice PIK-a.

Sudeći po izjavama stranačkih lidera, koje je juče prenela većina medija, i ovaj ciklus pregovora mogao bi doživeti sudbinu prethodnih. Lider SDA Sulejman Tihić priželjkuje dogovor, ali ne veruje da će „do sednice PIK-a biti postignut neki značajniji rezultat”. Iz SNSD-a poručuju da su za ovu stranku prihvatljive izmene Ustava koje je njihov lider Milorad Dodik predstavio evropskim parlamentarcima prošle nedelje. „Uvek se pre sastanka PIK-a priča o nekim sastancima i rokovima kao da nakon toga sledi smak sveta, a BiH može postojati ovakva kakva je još 100 godina. Ono što SNSD prihvati, Sarajevu je malo, jer traže sve, a onda se ne dobije ništa”, izjavio je Rajko Vasić, izvršni sekretar SNSD-a. Tihić uzvraća da je osam tačaka ustavnih promena koje je Dodik ponudio, a odnose se na povećanje broja poslanika, te izbor i nadležnosti Predsedništva BiH, „za SDA nedovoljno, ali da treba razgovarati”.

Davor Kovačević

[objavljeno: 17/11/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.