Izvor: B92, 23.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od Merkatora do gradonačelnika

Ljubljana -- Slovenački biznismen Zoran Janković trijumfalnom pobedom postao gradonačelnik Ljubljane.

Jedan od najuspešnijih slovenačkih privrednika, nekadašnji predsednik uprave Merkatora, već u prvom krugu izbora je, dobivši tri puta više glasova od drugoplasiranog kandidata, postao gradonačelnik Ljubljane. Iako su sve ankete predviđale Jankovićevu pobedu, tako ubedljiva razlika u njegovu korist neprijatno je iznenadila pre svega predstavnike vlasti u Sloveniji, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << su se, ipak, nadali drugom krugu.

Za Jankovića je glasalo 63 odsto birača, a za kandidata vladajuće, desno orijentisane stranke Janeza Janše, Franca Arhara 20,84 odsto. Dosadašnja gradonačelnica Ljubljane našla se na trećem mestu sa 7,7 odsto glasova, dok je ostalih 13 kandidata dobilo mahom manje od dva odsto glasova birača.

Analitičari u trijumfalnoj pobedi Jankovića vide i malu uvertiru u parlamentarne izbore i kažu da je Slovenija podeljena na dva dela, odnosno Ljubljanu i ostatak države.

Iako se Janković kandidovao kao nezavisni kandidat, njegova leva orijentacija je poznata i predstavlja upozorenje vladajućim desničarsko-konzervativnim strankama u Sloveniji, smatraju analitičari i dodaju da se izuzetno negativna kampanja vođena protiv Jankovića vratila kao bumerang njegovim protivnicima.

Više no ubedljivu pobedu odnela je i Jankovićeva nezavisna lista, na kojoj su se, za članove Gradskog saveta, kandidovali mnogi poznati glumci, novinari i sportisti, poput Branka Đurića, Srećka Kataneca i Manjifika. Za tu listu je glasalo 41,40 odsto birača, dok je drugoplasirana lista vladajuće stranke u Sloveniji dobila tek 14,33 odsto.

Zoran Janković rođen je 1953. u selu Saraoci kod Smedereva, gde je živeo do polaska u školu, kada su ga roditelji odveli u Sloveniju. 1997. je postao predsednik uprave Merkatora, koji je tada bio u gubicima i imao 15 odsto učešća na tržištu. Tokom njegovog mandata Merkator je postao najveće slovenačko preduzeće s 15.000 zaposlenih, sa 49 odsto učešća na tržištu i 170 miliona evra zarade.

"Do sada smo bili najbolja ekipa u privredi, ja mislim da je i ovo privredna funkcija i da ćemo opet biti najbolja ekipa", kaže Janković za B92.

"Ne deliti ljude prema poreklu"

Jedna od stvari koje su m u kampanji zamerane je i njegovo, kako je navođeno, srpsko poreklo, zbog čega je na naslovnicama konzervativnih listova prikazivan sa šajkačom i kokardom na glavi i nazivan šumadijskim preprodavcem povrća.

Zoran Janković kaže da mu je otac Srbin, a majka Slovenka, da je rođen u Srbiji, ali da je građanin Slovenije.

"Oni koji dele ljude po tome odakle su, nisu pravi ljudi, ljudi se dele samo na dobre i manje dobre. Imam mnogo prijatelja po celoj teritoriji SFRJ i nije me sramota da to kažem. Ja sam to čak i u praksi pokazao, s Merkatorom, s kojim sam ušao u sve države nastale od SFRJ i svuda sam se dobro osećao", rekao je Janković sinoć za B92.

Upravo takav nastup Jankoviću je doneo brojne glasove slovenačkih "južnjaka", koji su juče burno slavili njegovu pobedu, a među njima su očigledno bili i mnogi slovenački muslimani, kojima je Janković obećao da će dobiti priliku da u Ljubljani izgrade džamiju, na šta čekaju 38 godina.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.