Od 50.000 silovanja rešeno 12

Izvor: S media, 26.Nov.2010, 21:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Od 50.000 silovanja rešeno 12

Specijalna predstavnica generalnog sekretara UN za pitanja seksualnog nasilja tokom rata u BiH Margot Valstrom (Wallstrom) razgovarala je danas u Sarajevu s predstavnicima civilnog društva, vladinim zvaničnicima i ženama žrtvama silovanja.

Ona je ocenila da "ni 15 godina nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, za žene žrtve silovanja u ratu u BiH nema mira".

Petnaest godina od Dejtona

"Pravosudni procesi su bolno spori", kazala je Valstromova >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << i dodala da je od 50.000 silovanja koja su se desila u BiH, sudski epilog dobilo tek 12 slučajeva".

Prema njenim rečima, veliki broj žrtava oseća stid zbog onoga što im se dogodilo, dok su počinitelji još na slobodi, što predstavlja veliki teret.

Ona je istakla i da zaštićene svedokinje nisu adekvatno sigurne i zaštićene, i da zlostavljane žene na ulicama i dalje sreću "svoje mučitelje".

Žene često fantaziraju o grubom seksu

Margot Valstrom je rekla da u rešavanje ovih problema mora da se uključi čitavo društvo, i da je u BiH generalni problem nesprovodjenje postojećih zakona.

"Nepostojanje posebne jedinice koja bi vodila istrage u ovim slučajevima i zaštita svedokinja, problemi su koje država mora da reši", kazala je zvaničnica UN.

Ona je naglasila da "rešavanje ovih problema predstavlja veliki izazov za BiH i njeno političko vodstvo", i dodala da su "UN spremne da pomognu".

Margot Valstrom zaključila je da je protekli rat u BiH "na neki način bio prekretnica kada je reč o tretiranju slučajeva silovanja u medjunarodnom pravosudnom sistemu", i oni se sada kvalifikuju kao ratni zločini i zločini protiv čovečnosti".

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.