Izvor: RTS, 23.Sep.2021, 14:44

Očuvanje države i porodice u središtu pažnje na Samitu u Budimpešti

U Budimpešti se održava Četvrti demografski samit, na kojem se, pored ostalog, razmatra pitanje nataliteta i opstanka država. Zapad ne želi da se održi, poručio je mađarski premijer Viktor Orban. Ostali govornici istakli značaj održanja institucije braka i porodice.
Mađarski premijer Viktor Orban je u govoru na Četvrtom demografskom samitu poručio da "dok su neke civilizacije u stanju da se reprodukuju, Zapad jednostavno nije voljan da se održi".
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Orban je rekao da pojedini to ne vide kao problem, dok neki migracije koriste kao rešenje.
Ističe da je to isto što i "globalni plan za preseljenje nove radničke klase", a takav plan, smatra, zanemario bi kulturni aspekt migracije, što vidi kao ključno za Evropu.
"Migracija je ovde pitanje identiteta. Evropske zemlje su jedino funkcionalne ako njene članice imaju iste poglede na glavna pitanja. Nacije kojima nedostaje ta zejednička osnova će se raspasti u Evropi", rekao je Orban i dodao da su samim tim ekonomski pristupi rešavanju ovog problema neodrživi u Evropi, prenela je MTI.
Prvi na Samitu u Budimpešti obratio se predsednik Srbije Aleksandar Vučić, koji je poručio da je pitanje demografije ustvari pitanje opstanka država.
Na Samitu pored predsednika Srbije učestvuju i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, nekadašnji potpredsednik Sjedinjenih Američkih Država Majk Pens, premijer Slovenije Janez Janša, premijer Poljske Mateuš Moravjecki.
Pens: Dobrobit porodice odlučujuća za budućnost sveta
Majk Pens je poručio da su brak i porodica najvažnija dimenzija postojanja čoveka, a da je dobrobit porodice odlučujuća za budućnost celog sveta.
Pens je ukazao na to da je ceo svet pogođen teškim pojavama, pandemijom, ekonomskom krizom, što stvara teške uslove iz kojih treba naći izlaz, ali da, takođe, postoji i kriza poverenja građana.
Poručio je da je važno da se nađe način da porodica bude u fokusu svih nas.

Dodao je da je Mađarska primer da se može zaustaviti smanjenje nataliteta, dodajući da je mađarski premijer Orban stavio porodicu u fokus svoje politike i vlade, da su u Mađarskoj obezbeđene subvencije za porodice sa troje dece, a sve je manje abortusa u toj zemlji.
Pens je rekao je da je prethodna administracija u SAD vodila sličnu politiku, jer su želeli da ojačaju poziciju porodica srednje klase u Americi.
Naveo je da je važan svaki ljudski život, da se svako dete mora zaštiti i da svako dete ima pravo na život.
Milorad Dodik je u svom obraćanju kritikovao politiku Evropske unije, nazvavši je sebičnom.
"Moram reći da sebična evropska politika 'prazni' Balkan koji će se puniti migrantima koji dolaze iz zemalja sa različitim kulturama. Pitam vas da li će za nekoliko decenija Evropljani živeti u Evropi", izjavio je Dodik.
Istakao je da BiH verovatno još dugo neće postati članica EU i napomenuo da je u BiH bilo mnogo više dece nego u doba mira.
"Zabrinut sam zbog toga što ne znam u kakvoj će zajednici živeti moja deca i unuci, da li će morati da odu", rekao je Dodik.
Češki premijer Andrej Babiš izjavio je da Evropa mora da poveća natalitet kako bi sprečila opadanje broja stanovnika, a da je aktuelna pandemija korona virusa dokazala da su države koje vrednuju porodice i nezamenljive.
Dodao je da iako se u Češkoj poslednjih godina povećava natalitet, još uvek nije dostigao zadovoljavajući broj za očuvanje nacije. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.