Obnovljeno sudjenje za zločin nad Srbima u Novskoj

Izvor: S media, 09.Mar.2010, 13:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovljeno sudjenje za zločin nad Srbima u Novskoj

U Sisku je počelo obnovljeno sudjenje dvojici bivših pripadnika Hrvatske vojske, Vidu Damiru Ragužu iz Iloka i Željku Škledaru iz Novske zbog ratnog zločina ubistva četvoro srpskih civila iz Novske u zapadnoj Slavoniji u novembru 1991. godine, prenosi danas hrvatska štampa.

Ragužu koji se navodno skriva u BiH, sudi se u odsustvu, dok Škledar na sudjenje dolazi iz pritvora.

U optužnici koja je pročitana juče na početku sudjenja u Županijskom sudu u Sisku, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Raguž i Škledar terete se za vrlo svirep zločin počinjen 21. novembra 1991. godine u Novskoj kada su u kući Miše Raškovića, masakrirali, poklali ili ubili vatrenim oružjem na posebno okrutan i brutalan način bračni par Mišu i Sajku Rašković, Ljubomira Vujića i Mihajla Šeatovića.

Žena je nadjena gola, razrezanog vrata i prsnog koša i izrešetana rafalom, dok su muškarcima rezani delovi tela, na kojima je bilo mnoštvo rana od metaka automatske puške.

Pored optuženih, u kući su bili i Dubravko Leskovar i Ante Perković, koji su u medjuvremenu umrli, kao i Marijan Kumić i Borislav Tutić.Zbog tog zločina, Leskovaru i Ragužu sudjeno je na Vojnom sudu 1992. godine, a a rešenjem tog suda od 10. novembra 1992. godine krivični postupak je obustavljen pogrešnom primenom zakona o amnestiji.

Kumić i Tutić nisu optuženi za ovaj zločin, iako je Tutić bio obuhvaćen istragom i bio u istražnom zatvoru u Sisku 1992. godine.

Posle skoro 20 godina pravne borbe žene ubijenih Mihajla Šeatovića i Ljubomira Vujića, Marica Šeatović i Ana Vujić, uspele su isposlovati da se podigne nova optužnica i sudi za ratni zločin ubicama njihovih muževa.

Kumić i Tutić su na jučerašnjem svedočenju izjavili da su posle traženje oružja od žrtava, izašli iz Raškovićeve kuće u kojoj su ostali Raguž i Leskovar, ali i da nisu čuli pucnjeve već vikanje i zvuke šamaranja.

Šeatovićeva je podnela zahtev za odštetu zbog smrti muža, koji je odbijen uz obrazloženja da se nije radilo o ratnom zločinu i da država nije odgovorna.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.