Obnovili kuće, pa tuže državu

Izvor: Politika, 05.Dec.2008, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obnovili kuće, pa tuže državu

Pojedini meštani Vira nezadovoljni procenom štete nastale posle eksplozije „Busterovog” skladišta eksploziva traže još po 10.000 evra

Nikšić – Meštani sela Vir, njih 126, nakon sanacije domova i pomoćnih objekata oštećenih i porušenih prilikom eksplozije „Busterovog” skladišta eksploziva 8. jula 2006, tužili su državu Crnu Goru, firmu „Buster” i opštinu Nikšić tražeći naknadu štete. Mnogi Virani su u protekle dve godine >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izgradili nove kuće, zamenili dotrajala vrata, prozore i krovove novim od najskupljeg materijala, zahvaljujući pomoći države, opštine i donatora. Međutim, nezadovoljni izveštajem opštinske komisije koja je radila na proceni štete, neki meštani traže da im za oštećenja nameštaja, i elektrouređaja uplate po 10.000 evra.

Nadležni državni organi ni nakon dve i po godine od kada je skladište eksploziva odletelo u vazduh još nisu utvrdili uzrok nesreće u kojoj je oko 40 lica lakše povređeno dok je materijalna šteta bila ogromna.

Momčilo Mićunović, potpredsednik opštine, izjavio je novinarima da je prema podacima nadležnih službi oštećeno približno 1.500 objekata, od čega oko 370 teško. Izgrađeno je više od dvadeset novih kuća, u toku je gradnja još dve, a na mnogima je sanirana šteta.

U nekoliko navrata lokalna vlast je izjavljivala da je u sanaciju Vira uloženo oko osam miliona evra. Crnogorska vlada je obezbedila tri miliona evra, a opština preostali novac. Značajnu pomoć ljudima ovog kraja dali su i pojedinci iz grada pod Trebjesom ali i iz drugih mesta Crne Gore. Kompanija „Neksan” je sa više od trideset hiljada evra pomogla neke porodice, dok je za svoje radnike koji žive na tom prostoru dala značajnu pomoć. Firma „Tani” izgradila je porodičnu kuću Radojki Roganović. Bio je to prvi novi dom koji je podignut nakon nesreće koja je zadesila selo. Međutim, nije sve sanirano i pojedinci tuže državu, „Buster” i opštinu tražeći mišljenje sudskih veštaka o nastalaoj šteti.

Boško Banićević, sudski veštak koji je radio na predračunu štete na 400 objekata stradalih od eksplozije, procenio je da materijalna šteta pričinjena na Viru iznosi oko 100 miliona evra. On kaže da je Sud prihvatio njegove nalaze kao tačne, iako postoji velika razlika u proceni štete koju su uradile opštinske komisije.

Na nadležnim pravosudnim organima u Nikšiću i Podgorici je da odluče hoće li meštani Vira dobiti traženu naknadu štete.

Rade Vukićević

[objavljeno: 05/12/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.