Obeleženo 147 godina od Nevesinjske puške

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Jul.2022, 23:11

Obeleženo 147 godina od Nevesinjske puške

Služenjem parastosa i polaganjem venaca na Spomen-obeležje nevesinjskim ustanicima u selu Krekovi kod Nevesinja obeležano je 147 godina od početka ustanaka u Hercegovini, poznatog kao Nevesinjska puška.

Pomen je služilo sveštenstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke, u prisustvu konzula Srbije u Mostaru i Trebinju, delegacije Narodne Skupštine RS, ministra rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duška Milunovića i drugih zvaničnika, kao i potomaka ustanika i >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << meštana.

Milunović je rekao da je srpski narod kroz vekove pokazivao slobodarski duh, a da je herojstvo Nevesinjaca dokazano u svim ratovima koji su vodili, prenosi RTRS.

"Kao što neki narodi imaju podanički duh i podanički mentalni sklop tako srpski narod ima slobodarski duh i to je genetski uslovljeno. To su Nevesinjci pokazivali kroz vekove. Dizali su oružje protiv najvećih carstava, protiv turskog carstva, austrougarskog carstva i u Drugom svetskom ratu protiv fašista", naveo je Milunović.

Načelnik Nevesinja Milenko Avdalović ukazao je da se ova opština primiče obeležavanju zlatnog jubileja 150 godina Nevesinjske puške i Hercegovačkog ustanka, kada je "bljesnula iskra slobode na ovim prostorima".

Paroh mostarski Radivoje Krulj rekao je da su "grobovi junaka koji su se borili seme za nova pokoljenja i nove Hrišćane'.

Obeležavanje ovog istorijskog događaja zajedno organizuju odbori vlada Republike Srpske i Srbije za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova.

Prva Nevesinjska puška bio je ustanak podignut u mestu Krekovi u opštini Nevesinje 9. jula 1875. godine protiv otomanske vlasti i ubrzo se proširio na celu BiH, uz podršku Srbije i Crne Gore.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.