Obeležena slava Eparhije osečkopoljske i baranjske

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 20.Okt.2008, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležena slava Eparhije osečkopoljske i baranjske

OSIJEK - U hramu Uspenija Presvete Bogorodice u Osijeku, u donjoj varoši, Svetom arhijerejskom liturgijom danas je obeležena eparhijska slava - Sveti despot Stefan Štiljanović.

Svetu arhijerejsku liturgiju služili su mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i domaćin episkop osečkopoljski i baranjski Lukijan uz sasluženje celokupnog sveštenstva i đakona te eparhije, navedeno je u saopštenju te eparhije dostavljenom Tanjugu.

Posle pozdrava i blagoslova episkopa >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Lukijana, prisutnima se obratio i mitropolit Amfilohije koji je rekao da je "radostan što je ovde, što može da prenese misao svog uma i srca, da je ovo danas susret milosti i istine, u nadi da će dobro pobediti zlo, da će ljubav pobediti mržnju i da će Božja svetlost zasijati u nama i srcima svih ljudi koji ovde žive".

On je posebno istakao srpskog naučnika Nikolu Teslu koji je "obogatio celo čovečanstvo i svoj narod svojim radom i "otkrivanjem najdubljih istina o Božanskoj svetlosti koja sija svojom milostivošću".

Eparhija osečkopoljska i baranjska obuhvata područje Istočne Slavonije - Osečko-baranjske i Vukovarsko-sremske županije u Hrvatskoj.

Eparhija danas ima oko 35.000 hiljada vernika, poseduje 50 hramova i 40 sveštenika, šest đakona i tri sveštenomonaha, a versku nastavu u osnovnim i srednjim školama u ove dve županije pohađa oko 4.000 đaka.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.