Obeležavanje 100-godišnjice atentata u Sarajevu

Izvor: Studio B, 28.Jun.2014, 15:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Obeležavanje 100-godišnjice atentata u Sarajevu

U Sarajevu je počelo obeležavanje 100. godišnjice atentata na preslolonaslednika Franca Ferdinanda koji je prethodio Prvom svetskom ratu.

U Sarajevu će brojnim kulturnim i umetničkim sadržajima biti obeležen ovaj veliki dan za istoriju.

U petak uveče je održana generalna proba Bečke filharmonije koja je kruna svih dogadjaja kojima će u Sarajevu biti obeležen ovaj dan.

Ispred sarajevske katedrale već je postavljena izložba autentičnih fotografija >> Pročitaj celu vest na sajtu Studio B << koju je organizovao Arhiv federacije BiH i koja bez političkih konotacija prikazuje poslednje putovanje Ferdinanda i Sofije koje je počelo u Trstu, a završsilo na sarajevskom pločniku.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i generalni sekretar Asocijacije gradonačelnika za mir Jasujoši Komizo (Yasuyoshi) u subotu su u Sarajevu, u Parku prijateljstva zasadili drvo ginko, kao simbol mira, dugovečnosti, jedinstva suprotnosti i nade.

U Sarajevo je stigao veliki broj zvaničnika i gostiju koji će prisutvovati obeležavanju 100. godišnjice atentana u Sarajevu.

 

Pake: Nije cilj da se okrivi jedan narod

 

Direktor Direkcije za proširenje Evropske unije Žan Erik Pake izjavio je danas da okupljanje evropskih lidera i predstavnika država članica EU u Sarajevu, na obeležavanju 100-te godišnjice Sarajevskog atentata, nema za cilj da za taj događaj okrivi jednu zajednicu ili narod.

Pake je za BiH agenciju Patria rekao da današnji datum treba sve da podseti na dva velika rata u proteklom veku, ali i na proces integracije Evrope, nakon kojeg više nije bilo ratova.

Večeras će u obnovljenoj sarajevskoj Većnici biti održana centralna svečanost obieležavanja stogodišnjice od atentata na austrougarskog prestolonaslednika Franca Ferdinanda, koji je poslužio kao povod za napad na Srbiju i početak Prvog svetskog rata.

Bečka filharmonija će održati koncert u prisustvu brojnih visokih gostiju, uključujući austrijskog predsednika Hajnca Fišera, članova Predsedništva BiH te predstavnika drugih evropskih država.

Pake kaže da je to prilika da se pošalje poruka pomirenja za ceo region.

"Zbog tog procesa Evropska unija je i dobila Nobelovu nagradu za mir. Ovo je prilika da se pošalje velika poruka pomirenja i za celi ovaj region. Smatram da je potrebno pogledati u prošlost i biti svestan koliko smo privilegovani što danas živimo u miru. To se odnosi i na BiH koja je u bliskoj prošlosti imala rat. Treba ući u doboki proces pomirenja, a primer za to su Nemačka i Francuska koje su imale nekoliko ratova, a danas su zajedno u Evropskoj uniji", naveo je on.

Prema njegovim rečima, obeležavanje stogodišnjice Sarajevskog atentata nema za cilj da okrivi "jednu zajednicu ili narod za događaj, diplomatski događaj, koji je vodio ka Prvom svetskom ratu".

"Šteta je što postoje nesporazumi, ali ovde nije reč o tome da nekoga krivimo za događaje, a to je interpretacija koju neki naši partneri iznose. Sarajevo 2014. godine je šansa da se pogleda u prošlost, ali da se nastavi živeti u miru. To je događaj za sve zajednice u BiH i volio bih da ih svi tako dožive", poručio je Pake.

 

Nastavak na Studio B...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Studio B. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Studio B. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.