Izvor: B92, 28.Jul.2009, 14:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

OHR kritikuje Savet ministara BiH

Sarajevo -- Zamenik visokog predstavnika u BiH Rafi Gregorijan zabrinut zbog odluke Saveta ministara BiH da ne produži mandate međunarodnih sudija i tužilaca u BiH.

"Ova odluka pokazuje da je Savet ministara BiH podlegao političkom pritisku koji vodi ograničenju efikasnosti pravosudnog sistema Bosne i Hercegovine", saopšteno je iz OHR-a. Dodaje se da je objašnjenje da su troškovi prevođenja za ljude koji rade na predmetima terorizma, organizovanog kriminala i korupcije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << previsoki, smišljena varka.

"Sa obzirom da se takvi troškovi izmiruju iz međunarodnih donacija, javnost zna koji su stvarni razlozi ove odluke", navodi se u saopštenju u kome se podseća da je Transparensi Iiternešnel prošle sedmice objavio da korupcija predstavlja veći problem u BiH nego u bilo kojoj drugoj zemlji u regionu.

"BiH mora barem sustići druge zemlje regiona i usvojiti mere za borbu protiv korupcije kako bi bilo razmotreno pitanje liberalizacije viznog režima. U tom kontekstu, odgovor Saveta ministara danas je potpuno nelogičan", piše u saopštenju.

Konstatujući da su predsednica Suda BiH Medžida Kreso, glavni tužilac BiH Milorad Barašin i predsednik Visokog sudskog i tužilačkog saveta Miilorad Novković pokrenuli još pre dve godine zajednički apel za produženje mandata međunarodnih zvaničnika u Sudu i Tužilaštvu BiH, u saopštenju se navodi da je Ministarstvo pravde ovoga leta nerado pripremilo ove delimične izmene i dopune, tek nakon ponovljenih apela lokalnih zvaničnika, visokog predstavnika i brojnih drugih međunarodnih aktera.

"Predlogom Saveta ministara, uloga međunarodnih zvaničnika koji pomažu u istragama, krivičnom gonjenju i suđenjima u predmetima terorizma, organizovanog kriminala i korupcije prestaje krajem ove godine. Posledice ovakve odluke će ozbiljno unazaditi nastojanja da se izgradi vladavina zakona u BiH", upozorava OHR i dodaje da će predmeti u postupku morati biti obustavljeni i pokrenuti ispočetka, uz ogroman trošak.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.