Izvor: B92, 11.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O izmeni ustava BiH u Briselu

Sarajevo -- Lideri osam najvećih stranaka iz BiH putuju u Brisel, gde će tokom vikenda voditi završne pregovore o nacrtu novog ustava BiH.

Preliminarni nacrt novog ustava BiH kreirali su predstavnici svih političkih partija u BiH zajedno sa bivšim zamenikom visokog predstavnika u BiH Donaldom Hejsom. Kako je saopšteno iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Sarajevu, OHR u BiH nije učestvovao u nacrtu ustavnih promena.

"Pitanje ustavnih promena je pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << o kome treba da razgovaraju predstavnici političke scene u BiH. Ono što je jasno je činjenica da su trenutni troškovi uprave previsoki ali i to da će same EU integracije ukazati na potrebu za promenama. Svakako, za postizanje tih promena biće potreban konsenzus svih naroda u BiH", saopšteno je iz OHR-a.

Pregovorima će prisustvovati Sulejman Tihić, Mladen Ivanić, Milorad Dodik, Dragan Čavić, Dragan Čović, Safet Halilović, Zlatko Lagumdžija i Miljenko Brkić.

Potpredsednik SDA BIH Elmir Jahić izjavio je danas agenciji Beta da zvanični nacrt nije video i da sumnja da on kao dokment i postoji, ali da se o ustavnim promenama poslednjih meseci intenzivno razgovara sa predstavnicima svih političkih partija u BiH. "SDA je više za sustinske nego formalne promene. Mi želimo da se ojačaju ingerencije Veća ministara i premijera BiH, da se prenesu neka ovlaštenja sa entiteta na drzavni nivo, kao što su pitanja vezana za poljoprivredu, energetiku, zdravstvo", rekao je Jahić. On smatra da je potrebno povećati i broj ministarstava u Veću ministara BiH i broj poslanika u Parlamentu BiH.

Savetnik srpskog člana Predsedništva BiH Borislava Paravca, Drago Vuković, smatra da bi za BiH bilo bolje ako bi zadržala postojeća tri člana Predsedništva BiH koji bi zastupali sva tri konstitutivna naroda u BiH, te da BiH i dalje treba da ostane uređena kao država sa dva entiteta.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.