Izvor: B92, 23.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

O Romima i u inostranstvu

Ljubljana, Helsinki -- Meštani Škofljice u Sloveniji jedinstveno su protiv naseljavanja Roma u svom kraju.

Zbog informacije lista Delo, da je slovenačka rimokatolička crkva proteranoj porodici Roma ponudila svoju lokaciju u Škofljici, sinoć se okupilo 120 meštana tog kraja. Mesna zajednica, u kojoj je Škofljica, sazvala je zbor meštana, koji su jedinstveno odlučili da u njihovom kraju nema dobre lokacije za porodicu Strojan. Gradonačelnik je garantovao meštanima da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je uzbunu izazvala neistinita informacija.

Premijer Slovenije, koji je u sredu bio u poseti Finskoj, morao je i u Helsinkiju da odgovara na pitanja stranih novinara o poslednjim dešavanjima u Sloveniji, povodom preseljene romske porodice.

Kako javljaju slovenački mediji, Janez Janša je, tom prilikom, rekao da se radi samo o jednom primeru, o jednoj romskoj porodici, a ne o celoj romskoj zajednici u Sloveniji.

"Romi su nomadi, putuju sa kraja na kraj i naseljavaju se i nezakonito, što izaziva probleme", rekao je Janša u Helsinkiju, dodavši da će Vlada vrlo brzo naći rešenje za problem romske porodice.

Zbog vesti i nagađanja slovenačkih medija o mogućoj lokaciji na koju će biti naseljeni Romi, a koje izazivaju uzbune meštana u opštinama i selima koji su u njima pomenuti, nadležni za rešavanje tog problema su odlučili da više ne daju izjave za javnost i informacije novinarima.

Tako je Ministarstvo prosvete, koje vodi Milan Zver, koji je i predsednik Komisije za romsku zajednicu, juče saopštilo da, u cilju rešavanja problema naseljavanja romske porodice do daljeg neće davati nikakve informacije i izjave za javnost. Identično saopštenje poslato je i iz vladinog Ureda za narodnosti.

Za to vreme predstavnici Vlade su uspeli da se dogovore s porodicom Strojan da još neko vreme ostane u Centru za strance u Postojni, iako je već počela da gubi strpljenje i želi da se vrati svojoj kući.

Na današnjoj, redovnoj sednici Vlade Slovenije, naći će se i predlog opšteg zakona o romskoj zajednici, kojim bi trebalo da celovito bude uređen položaj te narodnosti. Prema predlogu zakona, interese romske zajednice treba da predstavlja Savet romske zajednice, u čijem sastavu bi bili predstavnici lokalnih romskih zajednica i slovenačkog Saveza Roma.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.