Novinari Vjesnika zabrinuti za sudbinu lista

Izvor: S media, 13.Jul.2010, 19:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinari "Vjesnika" zabrinuti za sudbinu lista



Novinari "Vjesnika", jedinih dnevnih novina u državnom vlasništvu kojima preti gašenje zbog velikih gubitaka, malog tiraža i još manje čitanosti, zatražili su hitno imenovanje vršioca dužnosti glavnog urednika i da se što pre, a najkasnije do 1. septembra, raspiše javni konkurs za novog glavnog urednika.


U saopštenju upućenom vladi i medijima, predstavnici Radničkog saveta, Sindikata novinara i ogranka Hrvatskog novinarskog društva u "Vjesniku" >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << upozoravaju da im nakon vladine nedavne odluke o sufinanciranju lista u narednih šest meseci uz obavezu restruktuiranja, do danas nije poznat nijedan detalj tog procesa.

Novinari smatraju da ta vladina odluka kojom je sprečeno da se list 1. jula ugasi jer ga preduzeće "Narodne novine" u čijem je sastavu ne želi finansirati zbog milionskih gubitaka, može biti samo osnova na kojoj će se početi trajno rešavati problemi koji su se godinama taložli.

"Restrukturisanje poslovnog procesa mora podrazumevati i promenu dosadašnje uredjivačke i poslovne politike koje su "Vjesnik" pre desetak dana dovele pred samo gašenje, kažu novinari koji traži i sastanak s premijerkom Jadrankom Kosor kako bi im objasnila kakvi su vladini planovi s njihovim listom.

U predvidjenom restruktuiranju unapred se odustaje od 50 posto zaposlenika, a da ni redakciji ni javnosti nisu poznati ni obrisi koncepta budućeg "Vjesnika", ističu novinari i pitaju na osnovu koje se analize došlo do te procene.

Izražava se nezadovoljstvo što je vlada u svojoj odluci propustila najaviti mogućnost pretvaranja "Vjesnika" u javni medij i donošenja zakona o tom listu, jer se time otvara prostor za različite interpretacije te odluke.

"Posebno nas zabrinjavaju informacije koje stižu do nas ovih dana, po kojima bi nakon restruktuiranja list "Vjesnik", saniran novcem poreskih platiša, mogao biti privatizovan", ističu novinari.

Potpisnici saopštenja više puta su se jasno izjasnili da žele "Vjesnik" kao javni medij nacionalne distribucije, čije bi poslovanje bilo uredjeno posebnim zakonom, o čemu su svoje stajalište dali i HND i Sindikat novinara Hrvatske, a podržala ga i hrvatska intelektualna javnost.

I dok novinari Vjesnika traže ko će ih voditi jer je sadašnje vodjstvo samo nagomilalo gubitke, a svojom koncepcijom list svelo na vladin bilten, kuloari nagadjaju da li bi novi urednik mogao biti Marijan Lipovac, jedan od novinara čiji su tekstovi izrazito provladini ili Tihomir Dujmović, novinar i komentator "Večernjeg lista", poznat po svojim ekstremno desničarskim stavovima koga navodno podržava potpredsednik HDZ-a Andrija Hebrang.

List izlazi od 1940. godine, kad je ge pokrenula Komunistička partija, a od 1945. godine na kioscima je svaki svaki dan. U njemu su pisali i stvarali brojni poznati novinari, komentatori, ali i karikaturisti.

Podeli ovu vest sa prijateljima na FACEBOOK-u klikom na dugme.

Povezane vesti

Gašenje požara u Vreocima još traje

Komentari

Ostavi komentar Nema komentara

Nastavak na S media...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"Vjesnik" - vladin bilten pred gašenjem?

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 13.Jul.2010

ZAGREB -..Novinari "Vjesnika", jedinih dnevnih novina u državnom vlasništvu kojima preti gašenje zbog velikih gubitaka, malog tiraža i još manje čitanosti, zatražili su hitno imenovanje vršioca dužnosti glavnog urednika i da se što pre, a najkasnije do 1. septembra, raspiše javni konkurs za...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novinari "Vjesnika" zabrinuti za sudbinu lista

Izvor: Blic, 14.Jul.2010, 12:10

Novinari "Vjesnika", jedinih dnevnih novina u državnom vlasništvu kojima preti gašenje zbog velikih gubitaka, malog tiraža i još manje čitanosti, zatražili su hitno imenovanje vršioca dužnosti glavnog urednika i da se što pre, a najkasnije do 1. septembra, raspiše javni konkurs za novog glavnog...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.