Novinar Sitela Zaevu: Lažeš kao Turčin

Izvor: RTS, 11.Feb.2016, 17:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novinar "Sitela" Zaevu: Lažeš kao Turčin

Turska ambasada u Makedoniji protestovala je zbog izjave glavnog urednika provladine televizije "Sitel" Dragana Pavlovića, koji je lideru opozicionog Socijaldemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu rekao da "laže kao Turčin".
"Sa žaljenjem smo primili ovaj nedolični izraz upućen Republici Turskoj i turskoj zajednici, koja je prva priznala Republiku Makedoniju pod njenim ustavnim imenom", navela >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << je turska ambasada povodom intervjua koji je emitovan sinoć u centralnom dnevniku TV Sitel.

U reakciji piše i da je Dragan Pavlović Latas i pored toga što se izvinio turskom narodu i državi, daleko od toga da nadoknadi štetu nanetu tako nedoličnim stavom. Ambasada je zatražila od Sitela da "postupi u skladu sa objektivnim novinarstvom" i "preduzme odgovarajuće mere".
Zbog Latasove izjave danas su pred Vladom i Sitelom protestovali i makedonski građani turske nacionalnosti.
Prvi put nakon nekoliko godina, gost u dnevniku Sitela sinoć je bio lider najveće opozicione stranke SDSM Zoran Zaev, ali ga je glavni i odgovorni urednik, koji je vodio intervju, vređao i ponižavao.
Odmah nakon intervjua na Tviteru su reagovali i ambasadori EU i SAD u Makedoniji, Aivo Orav i Džes Bejli.
Brojni novinari i novinarska udruženja su ocenili da je Pavlović vodio intervju izvan novinarskih standarda i da je koristio govor mržnje i uvrede.
Intervju je osudila i Agencija za medije, koja je navela da glavni i odgovorni urednik televizije Sitel nije poštovao profesionalne novinarske principe i standarde dok je intervjuisao predsednika najveće opozicione stranke.
"Umesto intervjua u kojem će publika videti različita gledišta i mišljenja i biti u mogućnosti da slobodno formira svoj stav, gledaoci su videli neprimerni način komunikacije, kavge i uvrede", ocenila je Agencija za audio i audio-vizuelne medijske usluge.
Agencija je pozvala Savet za etiku u medijima i novinarska udruženja da preduzmu mere koje im stoje na raspolaganju.
Intervju je danas glavna tema u makedonskim medijima i javnosti. Televizija Sitel važi za televiziju blisku vladajućoj stranci VMRO-DPMNE, a predsednik SDSM-a Zoran Zaev, kako se ocenjuje, pozvan je na intervju da bi se prikazalo da je ta televizija objektivna i da ustupa jednaku minutažu i vlasti i opoziciji.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novinar Zaevu: Lažeš kao Turčin

Izvor: B92, 11.Feb.2016

Skoplje -- Turska ambasada u Makedoniji protestovala je zbog izjave glavnog urednika provladine televizije Sitel Dragana Pavlovića...On je lideru opozicionog Socijalemokratskog saveza Makedonije (SDSM) Zoranu Zaevu rekao: "Lažeš kao Turčin"..."Sa žaljenjem smo primili ovaj nedolični izraz upućen...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.