Izvor: B92, 09.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novija istorija u udžbenicima

Zagreb -- U novim knjigama istorije za osnovnu školu u Hrvatskoj našli su se neki događaji iz novije istorije.

Tu je epizoda o Franji Tuđmanu i promeni imena fudbalskog kluba Dinamo u Croatia ili činjenica da je Ivo Sanader postao premijer Hrvatske 2003. godine. Zato neki istoričari postavljaju pitanje ima li smisla nešto iz novije istorije stavljati u udžbenike, jer nije istoriografski obrađeno. Takva je inače praksa u anglosaksonskom školstvu.

Naučni saradnik >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Hrvatskom institutu za istoriju i član Odbora za odobravanje udžbenika istorije Mario Marin ocenio je za Jutranji list da je potrebno da prođe neko vreme za valorizaciju određenog događaja.

On je kao primer naveo pogubljenje Sadama Huseina, koji je našao mesto u udžbenicima istorije, iako to pitanje istoriografski nije obrađeno.

Govoreći o promeni imena Dinamo u Croatia i Tuđmanovoj ulozi u tome, Marin je rekao da je to vrlo osetljivo pitanje, jer je događaj još svež i imao je svoje posledice.

Profesor savremene istorije na zagrebačkom Filozofskom fakultetu Tvrtko Jakovina naglasio je da bi svakom svom studentu postavio pitanje kada je i zašto je pogubljen Sadam.

"Tendencija koja je vladala i vlada da se o istoriji piše sa vremenske distance jeste alibi za bežanje od najnovije istorije koja je uvek najzanimljivija", kaže on.

"Isti pristup imaju i u Engleskoj i Americi. Video sam jedan američki udžbenik iz 1996. godine i u njemu je već bio obrađen početak suđenja O. J. Simpsonu, koje je počelo 1995", rekao je Jakovina.

Za akademika Tomislava Raukara unošenje podatka da je bivši hrvatski predsednik promenio ime jednog fudbalskog kluba čini se neozbiljnim i smešnim.

"To je banalna činjenica, potpuno nevažna za istoriju samostalne Hrvatske. U udžbenike sme ući samo ono što je objektivno i utemeljeno i što ne potpada pod razne političke igre", dodao je Raukar.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.