Izvor: B92, 04.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi protest "izbrisanih"

Ljubljana -- Društvo izbrisanih Slovenije nastavilo je štrajk glađu zbog kosovskog Roma Aljija Beriše.

Štrajk glađu, koji je počeo u subotu, nastavljen je na graničnom prelazu Šentilj zbog nerešenog statusa Aljija Beriše, koji je 16. februara 1992. izbrisan sa spiska stalnih stanovnika Slovenije i prognan iz države. Beriša je do sada živeo u Nemačkoj, gde mu sada preti proterivanje na Kosovo jer mu, kao i mnogim drugim "izbrisanima", uprkos odluci Ustavnog suda Slovenije, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << još nije vraćen bespravno oduzet status stanovnika te zemlje.

Društvo izbrisanih navodi da objašnjenje koje je tim povodom dalo Ministarstvo unutrašnjih poslova Slovenije zapravo znači da Vlada Slovenije i to ministarstvo samo pojačavaju i do sada krajnje bezobrazno i arogantno ignorisanje odluke Ustavnog suda Slovenije. "Država koja tako grubo i sve gore krši najelementarnija načela pravne države ne treba da se čudi sve jačim reakcijama teško pogođenih i očajnih ljudi", saopštavaju "izbrisani".

Iz Registra stalnih stanovnika Slovenije 1992. je izbrisano 18.305 ljudi, mahom iz republika SFRJ. Ustavni sud Slovenije do sada je dva puta presudio da je taj potez vlasti Slovenije bio u potpunoj suprotnosti sa Ustavom i da "izbrisanima" treba vratiti pređašnji status i nadoknaditi im štetu, što još nije učinjeno, za B92 javlja Jelica Greganović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.