Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Izvor: RTS, 18.Jan.2020, 12:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Nakon provale i pljačke Hrama Svetog Save u ilidžanskom naselju Blažuj uoči pravoslavne Nove godine, oskrnavljen je i kompleks Crkve Svetih apostola Petra i Pavla u hadžićkom naselju Osenik, prenosi RTRS. Za samo tri dana, to je drugi slučaj napada na pravoslavne bogomolje u Sarajevu.
Dok je policija tražila "nepoznate" pljačkaše Hrama u Blažuju, provaljen je i crkveni kompleks u Osenik, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << ni dvadeset kilometara dalje.

Na crkvenom domu razvaljena su vrata, deo sitnog inventara je otuđen. Drugi ispreturan.
"Kao ljudi hrišćani zaista smo uznemireni i potreseni. Pred velike hrišćanske praznike Krstovdan i Bogojavljenje i kada dočekujemo praznik Svetog Jovana Krstitelja, mi smo opet imali problem. Opet imamo vandale, opet imamo provale", priča Darko Danilović, paroh blažujski i administrator pazarićki.
Izgrađen u 19. veku, Hram Svetih apostola Petra i Pavla u proteklom ratu golgotu je "proživljavao" zajedno sa verujućim narodom Pazarića i Tarčina. Od 2007. počeli su sa obnovom bogomolje, prenosi RTRS.
Ova pravoslavna bogomolja kao i gotovo sve u sarajevskoj kotlini nebrojeno puta bila je meta napada i skrnavljenja.

Paljena su joj vrata, razbijana stakla, uništavan oltar. Na ulazu u crkvu odnedavno su blindirana vrata, na crkvenim prozorima čelične "rešetke".
"Mi smo ovde nemoćni. Jedino što možemo je uzdati se u policiju i nadležne institucije sa vrha države koje bi trebalo da povedu više računa. A ovaj put pozivamo da se sve službe, sve agencije uključe", apeluje paroh Danilović.
Dušan Šehovac, predsednik Udruženja "Istina i pravda", kaže da ovakvim ignorantskim odnosom samo ruše BiH, vrše dezintegraciju Bosne i Hercegovine, povećavaju međuetničku distancu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Jan.2020

Tri dana posle provale i pljačke Hrama Svetog Save u sarajevskom naselju Blažuj uoči Pravoslavne nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla u naselju Osenik...Materijalna šteta nije velika, ali jeste uznemirenost pravoslavnih parohijana kojih je sve manje u glavnom...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Novi napad na pravoslavne bogomolje u Sarajevu

Izvor: B92, 18.Jan.2020

Tri dana posle pljačke Hrama Svetog Save u Sarajevu uoči Pravoslavne nove godine, oskrnavljen je i kompleks crkve Svetih apostola Petra i Pavla...Materijalna šteta nije velika, ali jeste uznemirenost pravoslavnih parohijana kojih je sve manje u glavnom gradu Bosne i Hercegovine...Dok je policija tražila...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.