Novi izveštaj Vlade RS: SDA kontroliše pravosuđe i pomaže ekstremistima

Izvor: RTS, 28.Okt.2017, 12:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi izveštaj Vlade RS: SDA kontroliše pravosuđe i pomaže ekstremistima

Vlada Republike Srpske uputila je Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija novi izveštaj u kojem je optužila visokog predstavnika u BiH da je godinama pribegavao nezakonitim odlukama i prisili, realizujući na taj način plan bošnjačke strane da centralizuje vlast u BiH.
U izveštaju se navodi na najjača bošnjačka stranka- Stranka demokratske akcije (SDA), na čijem čelu je Bakir Izetbegović, u svojim >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << rukama drži pravosuđe i da je pomogla da BiH postane sigurno utočište ekstremistima.

"Od kada su takozvana bonska ovlašćenja visokog predstavnika diskreditovana i izašla iz primene, SDA se oslanja na svoju dominaciju u institucijama pravosuđa na nivou BiH, kao što su protivpravno formirani Sud BiH i Tužilaštvo BiH, da dodatno podrije ustavnu autonomiju dva entiteta BiH", piše u dokumentu, u kojem se analizira stanje u BiH od maja do oktobra ove godine.
U izveštaju se ističe da je SDA pomogla da BiH "postane sigurno utočište ekstremistima", dodajući da je SDA "nastavila da održava tesne veze sa radikalnim islamistima".
Dalje je istaknuta potreba reformisanja Ustavnog suda BiH, iz kojeg bi bili izbačeni strane sudije, uz ocenu da Ustavni sud BiH "nema legitimitet u RS i kod njenih građana zbog odsustva nezavisnosti, prisustva stranih sudija i savezništva stranih i bošnjačkih sudija koji slede agendu visokog predstavnika i SDA".
Naglašava se da je prisustvo stranih sudija nespojivo sa suverenitetom BiH i demokratijom.
"Zvaničnici EU jasno su stavili do znanja da BiH sa stranim sudijama u Ustavnom sudu BiH ne može pristupiti Uniji", ističe se u izveštaju.
Vlada RS je u svom izveštaju Savetu bezbednosti UN optužila Tužilaštvo BiH da godinama donosi odluke o istragama i procesuiranju "ne na osnovu pravde, nego politike", za šta je najnoviji primer "sramno oslobađanje Nasera Orića, ratnog komandanta Armije BiH u Srebrenici, pred Sudom BiH, koji se otvoreno hvalisao ratnim zločinima počinjenim tokom rata".
"Institucije pravosuđa na nivou BiH nastavljaju sa dugogodišnjom diskriminacijom srpskih žrtava ratnih zločina prema ustaljenom obrascu", ističe se u izveštaju i ukazuje na potrebu reforme Suda i Tužilaštva BiH.
U dokumentu se još ističe da je odluka Suda BiH o knjiženju vojne imovine sa teritorije RS na državu BiH "suprotna zakonu", te da je ona "deo agende SDA da centralizuje vlast i podrije RS".
U izveštaju se govori i o razlozima zbog kojih, kako je navedeno, Narodna skupština RS ima pravo da izrazi svoj stav o članstvu u NATO-u i, potencijalno, održi referendum o tom pitanju.
Prema tom dokumentu, potpuno je ispravno da RS svojim građanima da mogućnost da se izjasne o pitanju koje ih se tiče jer je ovo, kako se ističe, bitno zbog uloge koju Ustav BiH daje Narodnoj skupštini RS u ratifikaciji ugovora.
Dodaje se da svaki stav da se BiH već zakonski obavezala na pridruživanje NATO-u zanemaruje činjenicu da BiH može obavezati samo ratifikacija Severnoatlantskog sporazuma u skladu s ustavnim procedurama BiH.
U delu izveštaja posvećenom evropskim integracijama, Vlada RS je optužila institucije na državnom nivou da opstruišu Reformsku agendu, ističući da RS "nastavlja da dokazuje svoju opredeljenost integracijama BiH ispunjavanjem svih svojih obaveza iz nje", što, navode, ne čine institucije BiH.
RS u izveštaju traži da međunarodna zajednica poštuje Dejtonski sporazum i suverenitet BiH, između ostalog, i zatvaranjem OHR-a.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.