Novi članovi Sobranja

Izvor: S media, 11.Jul.2009, 11:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi članovi Sobranja

U noći između petka i subote, Sobranje (Skupština) Makedonije je izabralo četiri nova člana Vlade, umesto razrešenog ministra finansija, ministara obrazovanja i poljoprivrede, kao i vicepremijera za evrointegracije koji su podneli ostavke.

Novi ministar finansija je Zoran Stavrevski, dosadašnji vicepremijer zadužen za ekonomska pitanja. Došao je na mesto Trajka Slavevskog koji je odstupio na zahtev premijera Nikole Gruevskog.

Novi ministar poljoprivrede je >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << Ljupčo Dimovski, novi ministar obrazovanja Nikola Todorov koji je do sada bio direktor skopskog Katastra, a novi vicepremijer zadužen za evrointegraciju je Vasko Todorovski, doktor političkih nauka.

Izabrani su i novi zamenici ministara poljoprivrede, i transporta i veza.

Opozicija je na sednici oštro kritikovala rad vlade.

Poslanici Socijaldemokratskog saveza su rekli premijeru Gruevskom da bi, pošto je "ukrao program HDZ", sada trebalo da podnese ostavku, po ugledu na bivšeg premijera Hrvatske Sanadera.

Neki od ministara koji su podneli ostavke su naveli da je to iz ličnih razloga, neki da ne mogu više doprineti u svom sektoru, a dolazeći ministar obrazovanja da ide zbog politizacije obrazovanja.

Samo je razrešeni ministar finansija rekao da smatra da je radio marljivo i da je njegovo smenjivanje loša poruka građanima i domaćim i međunarodnim institucijama.

U ovoj mini-rekonstrukciji nije smenjen ni jedan ministar iz Demokratske unije za integraciju (DUI) - partije Albanaca u Makedoniji, koja je kolicioni partner u Vladi.

Zato je opozicija kritikovala premijera Gruevskog da u vladi postoji paralelna vlast, odnosno da je lider DUI Ali Ahmeti premijer svojih ministara, a Gruevski svojih.

Ahmeti je ranije rekao da će do smenjivanja ministara iz njegove partije možda doći onda kada se analizira njihov rad.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.