Izvor: B92, 17.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novi amblem Republike Srpske

Banja Luka, Sarajevo -- Danas stupa na snagu juče donesena Uredba Vlade RS o izgledu i načinu upotrebe amblema tog entiteta.

Amblem Republike Srpske biće upotrebljavan na pečatima, memorandumima, objektima, službenim prostorijama i na drugim mestima, koja predstavljaju institucije, organe i organizacije Republike Srpske. Upotreba amblema trebalo bi da bude prelazno rešenje do usvajanja novog grba Republike Srpske, nakon što je Ustavni sud BiH ranija obeležja oba entiteta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << proglasio neustavnim.

Vlada je donela ovakvu odluku, nakon što je entitetski parlament usvojio nacrt amblema, uprkos protivljenju bošnjačkih predstavnika, koji smatraju da amblem favorizuje samo jedan narod, kao što je to bio slučaj i s ranijim obeležjima.

Amblem

Zastava RS, crveno-plavo-bela trobojka, je u sredini amblema.

Na obodu amblema ćirilicom i latinicom napisano Republika Srpska, a na amblemu se nalazi i oslikana kruna Kotromanića.

U isto vreme, Federacija Bosne i Hercegovine ostala je bez obeležja i do usvajanja novih upotrebljavaće državne simbole. U petak su sa svih federalnih institucija skinuti dosadašnji enitetski simboli, čime je ispoštovana odluka Ustavnog suda.

Ova sudska institucija zaključila je da dosadašnji simboli nisu u skladu sa Ustavom jer favorizuju takozvane većinske narode u oba entiteta, nakon čega je otvoren oštar politički sukob oko simbola, pogotovo u Republici Srpskoj.

Kako je Uredba o amblemu samo privremeno rešenje, politički vrlo zapaljiva priča o entitetskim obilježjima biće aktuelna i u narednih nekoliko meseci.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.