Nove polemike o staroj tužbi protiv Srbije

Izvor: Politika, 03.Okt.2011, 23:27   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove polemike o staroj tužbi protiv Srbije

Sakib Softić smatra da je obnova tužbe protiv Srbije i Crne Gore za „počinjeni genocid” u BiH „nemoguća misija”

Od našeg dopisnika

Sarajevo – Asocijacija nezavisnih intelektualca „Krug 99” smatra da BiH ima moralnu obavezu i pravo da obnovi tužbu protiv Srbije i Crne Gore za „počinjeni genocid”. Sarajevski intelektualci okupljeni u ovoj asocijaciji mišljenja su da je „pokretanje” tužbe i očekivana „pravedna” presuda preduslov >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << „stabilnosti i trajnom miru u regionu”.

Senadin Lavić, predsednik BZK „Preporod” i uvodničar na sesiji o temi „Obnova tužbe BiH protiv Srbije i Crne Gore – moralni osnov”, izjavio je da obnova „ne znači” tužbu protiv bilo kojeg naroda, nego „protiv” jednog režima koji je naneo „ogromne” probleme i uzrokovao ono što je označeno kao „genocid”.

Osnovni razlog zbog kojeg, ne samo sarajevski intelektualci, nego Bošnjaci generalno, priželjkuju reviziju odluke Međunarodnog suda pravde u tužbi protiv Srbije i Crne Gore jeste njihovo „nezadovoljstvo” konačnom sudskom „pravnom” kvalifikacijom onoga što se dešavalo u neposrednoj prošlosti u BiH.

Sakib Softić, agent u završenom postupku pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu, u razgovoru za „Politiku” tvrdi da je pokretanje revizije, bar zasad, čista utopija.

Pobornicima teze o mogućoj obnovi postupka Softić skreće pažnju na nepostojanje dva ključna elementa koji su, naglašava on, preduslov da bi se o reviziji uopšte moglo razmišljati, a kamoli predstavljati je kao „moguću misiju”.

Prema njegovim rečima, to su, na jednoj strani, nedostatak „političke volje”, i to u vladajućim bošnjačkim krugovima, a na drugoj „novih dokaza” koji bi bili relevantni za sud.

„Na bošnjačkoj strani nema iskrene političke volje za pokretanje revizije”, kaže Softić i naglašava da je to sasvim irelevantno pred daleko važnijom činjenicom da „nema” ni novih „dokaza” za eventualno „preformulisanje” već izrečene pravne kvalifikacije.

On napominje da ima razumevanja za ponašanje bošnjačkih „kreatora” političke volje, kao i njihove povremene najave da će „biti” revizije, jer ukoliko bi rekli da „to ne žele” izazvali bi revolt svojih sunarodnika.

Komentarišući „spornu” presudu najvišeg suda UN u Hagu po tužbi BiH protiv Srbije i Crne Gore, Softić ističe da je ona „prihvatila” verziju istorijskih zbivanja u periodu od 1991. do 1995. godine, onako kako smo je, kako kaže, „mi prezentovali”.

„Sud je prihvatio našu verziju i dao pravnu ocenu. Sa istorijskog aspekta ova presuda ima izuzetnu važnost”, ocenjuje naš sagovornik i ponavlja da je presuda „definisala” stvari onako „kako su se i desile” i da u tom smislu „niko” ne može staviti bilo kakvu primedbu.

Podsećamo da je u presudi Međunarodnog suda pravde od 26. februara 2007. godine precizirano da Srbija i Crna Gora „nije” odgovorna za genocid u Srebrenici, ali da „jeste” odgovorna što nije učinila ništa „da spreči”, niti da „kazni” počinioce.

Dušanka Stanišić

objavljeno: 04.10.2011.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.