Nove gazde za Ostrvo cveća

Izvor: Politika, 28.Mar.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nove gazde za Ostrvo cveća

Vlada Crne Gore uputila javni poziv investitorima zainteresovanim da ovde sagrade turistički kompleks svetske klase

Tivat – Nekada elitno tivatsko vojno odmaralište u čijim bungalovima su od izbijanja građanskog rata u Hrvatskoj smeštene izbeglice i porodice vojnih lica, Vlada Crne Gore nudi na dugoročni zakup sa namerom da se na njemu sagradi „turistički kompleks svetske klase”. U vladinom opisu navodi se da je reč o ostrvu „ovalnog oblika >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koje je oko dugačko 300, a široko 200 metara, sa ukupnom površinom plaža od 1.200 metara kvadratnih".

Tenderska komisija za realizaciju projekta „turističke valorizacije” bivših vojnih odmarališta Valdanosa kod Ulcinja i Ostrva cvijeća u tivatskom zalivu, već je uputila investitorima javni poziv.

„Ukupna površina ostrva iznosi oko 120.000 metara kvadratnih, od čega su svega 1.089 metara kvadratnih stambeni objekti. Sama lokacija, zbog očuvanog prirodnog ambijenta, pruža velike mogućnosti za razvoj ekskluzivnog turizma”, ističe se u pozivu. U zvaničnom opisu vojnog odmarališta Ostrva cvijeća, poznatog i kao Miholjska Prevlaka, interesantan je istorijski kroki o Tivtu u kome nema ni reči o ovom mestu na kome je Sveti Sava 1219. godine osnovao Zetsku episkopiju, prvu u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. Na tom mestu postojao je manastir Svetog arhanđela Mihaila koji su Mlečani srušili, da bi pre nekoliko godina bile otkrivene mošti prevlačkih mučenika, kaluđera otrovanih u manastiru a koje se sad čuvaju u crkvi Svete trojice na ostrvu. Tom događaju i Marinu Drušku koji je po predanju sipao arsen monasima u čorbu, posvetio je pripovetku „Prokleti kam” bokeljski hroničar Stefan Mitrov Ljubiša.

Pre nekoliko godina Mitropolija crnogorsko-primorska počela je obnavljanje prevlačkog svetilišta, a nakon iscrpnih arheoloških istraživanja lokaliteta. Arheolozi su na Prevlaci otkrili nalazište koje kroz više slojeva govori o burnoj istoriji ovog mesta. U čast prevlačkih mučenika u Tivtu se svake godine 10. maja održava duhovna svečanost. Savezna vlada SRJ, na čijem čelu je bio Zoran Žižić, Mitropoliji crnogorsko-primorskoj vratila je deo Prevlake na kome je bio manastirski kompleks, a preostali deo sa bungalovima i pratećim objektima zadržala je Vojska. Miholjsku Prevlaku poslednjih godina opsedaju hodočasnici i bratstva pravoslavne omladine iz celog sveta.

Umesto svega toga u javnom pozivu investitorima daju se pretpostavke o tome kako je Tivat dobio ime, i potencira se značaj katoličke crkva Svetog Antuna iz 1373. godine. Ako se uzmu u obzir aktuelni sporovi oko crkvene imovine u Crnoj Gori, može se pretpostaviti da je reč o novom pokušaju kojim bi se ugrozilo ili preotelo tradicionalno središte bokeljskog pravoslavlja. Kabinet potpredsednika vlade za ekonomsku politiku u pozivu naglašava da će javni međunarodni tender za turističku valorizaciju lokacije biti objavljen u drugoj polovini maja, a da zainteresovani dokumentaciju mogu dostavljati do 15. maja.

Ž. Komnenović

[objavljeno: 29/03/2008.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.