Novčana pomoć mitropolita Amfilohija Islamskoj zajednici za Boku i Budvu

Izvor: RTS, 12.Maj.2017, 15:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Novčana pomoć mitropolita Amfilohija Islamskoj zajednici za Boku i Budvu

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije odlučio je da novčano pomogne rad Islamske zajednice za Boku Kotorsku i Budvu, u Crnoj Gori, što je još jedan od primera dobre saradnje dve velike verske zajednice, Srspke pravoslavne crkve i Islamske zajednice u toj državi.
Prema pisanju agencije Anadolija, blagoslov za novčanu donaciju mitropolit Amfilohije dao je u manastiru Ostrog, mestu od velike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << važnosti za pravoslavne, ali i vernike drugih konfesija koji ga pohode, a o čijem značaju svedoči i da je iguman starešina manastira upravo sam mitropolit crnogorsko-primorski.

"Vladikin čin je sigurano iskren i dobronameran i ja sam mu veoma zahvalan na tome", rekao je Husein Hodžić, imam u Tivtu i predsednik Medžlisa Islamske zajednice za Boku Kotorsku i Budvu.
Ističe da njegovi kontakti, poznavanje i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom u Crnoj Gori, a posebno sa mitropolitom Amfilohijem traje nepunih deset meseci.
"Misli da smo retki predstavnici različitih konfesija bez obzira na međusobno različit hijerarhijski nivo uspeli da vratimo međusobno poverenje. Na sigurnom smo početku i putu da istinski razvijemo saradnju za korist i dobrobit suživota u Crnoj Gori i šire. Ovo posebno neka čuju oni koji su puni usta i priče govoreći o lažima da hoće da razvijaju dobre međusobne, međukonfesionalne odnose", rekao je Hodžić.
Dodao je da mu je žao što medijski nije bila popraćena dosadašnja međusobna saradnja i kontakti u Crnoj Gori, gde je kako ističe, imao priliku da upozna sve patrijarhe sveta koje je mitropolit Amfilohije pozvao u Bar prošle jeseni i gde je bio jedan od gostiju.
"Ima puno prostora koje nažalost vodeće međukonfesionalne zajednice, ljudi njihovi, čelnici, ne koriste", naveo je Hodžić.
Naglašava da njihovi kontakti, susreti i saradnja koji traju deset meseci i smatra da su bili sigurno "bogati".
"Ta saradnja je sigurno do ovoga svega i dovela, do jednog finala. Ovaj vladikin čin je ja sam siguran vrlo iskren i vrlo dobronameran. Pratio sam on čemu smo razgovarali u našim ranijim susretima, kroz liturgije, kroz Božićne akademije, osveštavanje hramova, kroz nameru vladike da pozove porodicu potomka iz Francuske čiji je otac odbio da ruši grobnicu na Cetinju i poziv tom čoveku da mu u znak zahvalnosti uruči najveći zlatni orden koji ima Srpska pravoslavna crkva", naveo je Hodžić.
Prema tome, dodao je, pravoslavna crkva je otvorena je za saradnju, ali kako je ocenio, "mi to ne vidimo".
"Mi smo slepi, mi samo pričamo ko je koga juče ubio. To je problem. Vladikin čin je dobronameran i iskren, i ono što sam ja ovde video, i ja sa njim sarađujem naravnopravnoj osnovi. Preporučujem toplo da se uozbiljimo svi", zaključio je efendija Hodžić.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.