Izvor: B92, 03.Sep.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova nuklearka u Bugarskoj

Belene -- Bugarski premijer Sergej Stanišev postavio je kamen temeljac za izgradnju nuklearne elektrane u Beleneu na Dunavu.

"Nuklearna energija i razvoj Belenea garantovaće zemlji energetsku nezavisnost", izjavio je Stanišev na ceremoniji. Elektrana će imati dva generatora nove generacije od po 1.000 megavata od kojih će prvi početi da proizvodi struju u decembru 2013, a drugi u junu 2014, precizirao je ministar energetike Petar Dimitrov.

Ugovor za Belene vredan >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 3,977 milijardi evra potpisan je 18. januara ove godine tokom posete bivšeg predsednika Rusije Vladimira Putina Sofiji.

Elektranu će izgraditi ruska firma Atomstrojeeksport sa francusko-nemačkim konzorcijumom Areva-Simens koji će biti zadužen za bezbednost sistema. Francuska banka BNP Pariba baviće se finansijskom konstrukcijom projekta.

Centrala u Beleneu je prvi posao ruskog preduzeća u nekoj od zemalja Evropske unije. Reaktori će biti tipa VVER koji još nisu postavljani u Evropi već samo u Kini i Iranu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Bugarskoj počinje izgradnja nuklearne elektrane

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Sep.2008

BELENE - Bugarski premijer Sergej Stanišev postavio je danas kamen temeljac za izgradnju nuklearne elektrane u Beleneu na Dunavu, nakon delimičnog zatvaranja centrale u Kozloduju..."Nuklearna energija i razvoj Belenea garantovaće zemlji energetsku nezavisnost", izjavio je Stanišev na ceremoniji...Elektrana...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.