Nova kuća za Milevu Todić

Izvor: Politika, 20.Apr.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova kuća za Milevu Todić

Već 20 godina ona živi sama u kućerku na kome se vide tragovi požara iz Drugog svetskog rata, a sada će dobiti novi dom i neće više strahovati od rušenja i hladnoće

Zvornik – Uz pomoć opštine i meštana Boškovića starica Mileva Todić dobiće uskoro novu kuću i neće više strahovati da se postojeća ne sruši u toku noći.

U vreme dok je istovarana građa za novu kuću, Milevu je posetio i načelnik opštine Zvornik Zoran Stevanović. On >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je rekao da je na inicijativu predsednika mesne zajednice Jakova Jovičića i uz saradnju sa Skupštinom opštine Zvornik u toku akcija na izgradnji nove kuće veličine 7x4 metra.

„Opština je izdvojila oko 3.600 KM i obezbedili smo nešto građevinskog materijala, a komšije rade i volonterski, a nešto ćemo im platiti za njihov rad. Očekujem da ćemo pokriti kuću za naredne dve nedelje, a do početka juna da ćemo useliti našu Milevu, da nema straha da li će se nešto srušiti. Dodao je da će opština izdvojiti još novca ako bude trebalo za završetak kuće, a da će on od svojih para Milevi kupiti šporet i televizor.

Sedamdesettrogodišnja Milevi živi u trošnoj kući koju je njen otac pravio između dva svetska rata, a deluje kao da bi je malo jači vetar mogao oduvati. Već 20 godina, od kako joj je umro otac, ona živi sama u kući na kojoj se vide tragovi požara iz Drugog svetskog rata i koju je skoro nemoguće zimi zagrejati zbog brojnih rupa. Prema svedočenju meštana kuća je nekad bila najbolja u selu, pa su se svojevremeno u njoj održavali i zborovi građana, a sad Mileva svakodnevno strahuje da li će se srušiti.

„Kad vetar duva bojim se sve će se sručiti na mene, a ja nisam u stanju ništa da popravim. Dva dana sam brala kukuruz jednom čoveku da mi popravi verandu, jer se bila cela srušila”, kaže Mileva i zahvaljuje komšijama i opštini što joj prave novu kuću.

Na pitanje od čega živi, sićušna starica, kaže da ima nešto malo zemlje, da drži kokoške pa proda poneko jaje, a od nedavno prima 40 KM od Centra za socijalni rad od čega plaća struju. Moram struju da platim, jer mi je to najpreče, ne daj bože da mi struju isključe mogla bih u mraku propasti kroz pod u maloj sobi, objašnjava Mileva.

I pored godina povremeno radi na nadnicu, ističući da dok je mogla svima je rado pomagala.

Načelnik Stevanović je Milevi uručio i paket hrane i higijenskih sredstava. Mileva je goste ispratila srećna što još ima humanih ljudi koji pomažu da preživi još koju godinu u uslovima dostojnim čoveka.

S. Popović

[objavljeno: 21/04/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.