Nova crnogorska dokumenta

Izvor: Politika, 26.Maj.2008, 23:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova crnogorska dokumenta

Stare lične karte i vozačke dozvole važe do 5. maja 2011, a pasoši do 31. 12. 2009. godine, dok će se zamena saobraćajnih dozvola i registarskih tablica vršiti prilikom ponovne registracije automobila

Podgorica – Na šalterima Ministarstva unutrašnjih poslova i javne uprave Crne Gore, kako smo se juče i sami uverili, ne jenjavaju gužve za izdavanje ličnih karata, pasoša, vozačkih i saobraćajnih dozvola i registarskih tablica.

Da bi građani >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << izvadili kompletna identifikaciona dokumenta – ličnu kartu, pasoš, saobraćajnu i vozačku dozvolu i promenili saobraćajnu dozvolu, prema sadašnjim cenama, potrebno im je 75 evra.

Tako će se, po osnovu ovih prihoda, iz džepova građana u državnu kasu sliti, prema nezvaničnim procenama, više od 50 miliona evra.

Stare lične karte i vozačke dozvole važe do 5. maja 2011, a pasoši do 31. 12. 2009. godine, dok će se zamena saobraćajnih dozvola i registarskih tablica vršiti prilikom ponovne registracije automobila.

Područne jedinice MUP-a i javne uprave počele su da primenjuju novi Zakon o ličnim ispravama i izdaju nova, crnogorska, dokumenta, 5. maja ove godine.

Kako su nam rekli u MUP-u, za novu ličnu kartu potrebno je priložiti zahtev, izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o crnogorskom državljanstvu i uplatiti pet evra na ime administrativne takse.

Novina je da se prilikom predaje zahteva ne prilažu fotografije, jer se fotografisanje, uzimanje elektronskog otiska i potpisa vrši u prostorijama biometrijskog odeljenja, a takođe nije potrebno, kako što je to bilo do sada, dostavljati dokaz o krvnoj grupi.

Novi elektronski pasoš, koji važi deset godina, mogu dobiti državljani Crne Gore, dok oni koji duže od tri meseca prebivaju u inostranstvu zahtev podnose diplomatsko-konzularnom predstavništvu. Za izdavanje pasoša uz zahtev građanin prilaže izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o državljanstvu, i dokaz o uplati naknada i to, za obrazac 15 evra, a za administrativnu taksu 25 evra. Novost je da se u nove pasoše ne mogu upisivati deca, već ona moraju imati svoj pasoš.

Za izdavanje ili produženje vozačke dozvole prilaže se dokaz o položenom ispitu – ako građanin prvi put vadi ovaj dokumenat, lekarsko uverenje, koje važi šest meseci od dana izdavanja, te dve uplate – od pet i deset evra.

Nove registarske tablice će se izdavati prilikom prve registracije motornog vozila i to 1. juna ove godine. Cene registarskih tablica, kako su nam rekli u MUP-u, su za motorno vozilo deset evra, motocikl šest i priključno vozilo šest, za poljoprivredne mašine 15 evra.

Uskoro se očekuje, kako naglašavaju u MUP-u, da počne i primanje zahteva za izdavanje oružnih listova, „o čemu građani mogu dobiti detaljnije informacije u područnim jedinicima”.

Đorđe Brujić

[objavljeno: 27/05/2008]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.