Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nova afera u RS, sada finansijska

Banjaluka -- Bivši čelnici RS bili uključeni u kriminal - davanje nepovratnih kredita Privredne banke Srpsko Sarajevo fiktivnim firmama SDS.

Privremena upravnica te banke Tobi Robinson rekla je da su u to bili uključeni bivši čelnici Srpske demokratske stranke i Sepiblike Srpske Dragan Kalinić, Mirko Šarović, Momčilo Krajišnik i Milovan-Cicko Bjelica. Robinosonova je za banjalučke "Nezavisne novine" rekla da je u pitanju "nekoliko desetina miliona konvertibilnih maraka >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koje banka danas duguje svojim štedišama".

Robinsonova je naložila Agenciji za bankarstvo RS da blokira račune SDS-a u svim bankama, a podnela je i tužbu sudu u Sokocu protiv SDS-a i grada Istočno Sarajevo, zbog, kako je navela, višemilionskog duga koji su prema Privrednoj banci Srpsko Sarajevo napravile fiktivne firme "Spekta" iz Pala i "Matres" iz Istočnog Sarajeva. Robinsonova tvrdi da su stopostotni vlasnici tih firmi SDS i grad Istočno Sarajevo.

Potvrđujući da je vodila pregovore sa SDS-om i gradom Istočno Sarajevo o vraćanju kredita koje je Privredna banka dala firmama "Spekta" i "Matres", ona je navela da joj je predsednik SDS Dragan Čavić uputio pismo u kojem tvrdi da on, kao ni stranka nemaju nikakve veze sa "Spektom". Robinsonova je takođe navela da je Mirko Šarović potpisao odluku kojom se osnova "Matres", kao i odluku o osnivanju upravnog i nadzornog odbora te firme, a da one nikada nisu objavljene u "Službenom novinama".

Prema njenim rečima, "Matres" je bio zamišljen kao naslednik robnih rezervi na Palama, a ta firma je bila vlasnik akcija u Privrednoj banci. "Onda je 2001. banka privatizovana, a Momčilo Mandić je kupio te akcije od "Matresa". Znači, banka je dala novac 'Matresu', 'Matres' je otkupio akcije i od drugih preduzeća koja su imala akcije u Privrednoj banci Srpsko Sarajevo, a onda je Mandić kupio sve to od 'Matresa'", kazala je privremena upravnica Privredne banke.

Govoreći o firmi "Spekta", ona je navela da su krediti koji su dobijeni od banke, unapred dogovoreni između Dragana Kalinića, koji je u to vreme bio predsednik SDS-a , Momčila Mandića i Momčila Krajišnika, dodajući da je bilo dogovoreno da će Krajišnik dobiti kredit od Privredne banke, a da će kasnije Mandić taj kredit "pretvoriti" u donaciju, tako da on ne mora biti vraćen. Ona je još kazala da su nepovratni krediti Privredne banke korišteni za predizbeone kampanje SDS-a, ali da se na osnovu raspoložive dokumentacije nije moglo utvrditi da su korišteni i u druge svrhe.

Niko od aktera ove afere danas nije aktivan u političkom životu RS i BIH. Momčilo Krajišnik, kojeg Haški tribunal tereti za ratne zločine, nalazi se u pritvorskoj jedinici tog suda. Mirko Šarović je zbog afere "Orao" podneo ostavku na funkciju člana Predsedništva BiH, dok je Kalinić odlukom Visokog predstavnika u BiH Pedija Ešdauna prošle godine smenjen sa svih funkcija i zabranjen mu

je politički angažman. Momčilo Mandić i Milovan Cicko Bjelica su zbog kršenja Dejtonskog spoarzuma i sumnje da čine mrežu podrške haškim optuženicima stavljeni na tzv. američku crnu listu.

I portparol banjalučke kancelarije visokog predstavnika Ljiljana Radetić je izjavila da je otkriveno da je Srpska demokratska stranka pljačkala male štediše Privredne banke Istočno Sarajevo kako bi finansirala predizbornu kampanju.Radetićeva je upozorila da SDS mora bez odgađanja da vrati ove ilegalne kredite kako bi novac mogao biti vraćen štedišama koji su izgubili svoje uštede zbog finansiranja kampanje SDS.

Ona je rekla da SDS plaća ilegalno finansiranje banke Momčila Mandića čije je račune zamrznuo visoki predstavnik u BiH Pedi Ešdaun zbog njegovih veza sa haškim optuženikom Radovanom Karadzićem. Radetićeva je naglasila da "činjenica da su Mirko Šarović i Dragan Kalinić bili uključeni u to pokazuje da je to bilo organizovano i provedeno od najviših zvaničnika SDS".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.