Izvor: B92, 02.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Nismo uradili različito od drugih"

Skoplje -- Poglavar Makedonske crkve: Nismo uradili ništa što pre nas nisu uradile druge crkve da bi došle do samostalnosti.

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve, arhiepiskop ohridski i makedonski Stefan, pozvao je vernike i narod na duhovno, crkveno i nacionalno jedinstvo u televiziskom obraćanju naciji. Obraćanje se odnosilo na odluku Sabora Spske crkve da prizna pravoslavnu Ohridsku arhiepiskopiju na čelu sa rasčinjenim vladikom MPC Zoranom Vraniškovskim.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
"Istina i pravda su na našoj strani, na strani Makedonske pravoslavne crkve i mi nismo uradili ništa što pre nas nisu uradile druge crkve da bi došle do svoje samostalnosti", rekao je arhiepiskop Stefan.

Poglavar kanonski nepriznate makedonske crkve istakao je da ne postoji crkva koja ne nosi ime zemlje i naroda kojem pripada. "To je slučaj sa bugarskom, ruskom, rumunskom, grčkom crkvom, pa i srpskom za Srbe, i makedonskom za Makedonce", rekao je Stefan, navodeći da su Pećka arhiepiskopija, Atinska arhiepiskopija, Bugarska i Srpska crkva iskoristile pravilo i jedan od uslova za crkvenu samostalnost, da kao crkve, pored vernika, imaju i svoju nezavisnu državu.

Poglavar Makedonske pravoslavne crkve je u obraćanju naglasio da tokom dugogodišnjih pregovora sa Srpskom pravoslavniom crkvom nijednom nije raspravljano o crkvenim preprekama, dogmatici ili verskoj nauci: "Već nažalost samo o tome da li kao narod, to znači i zemlja, treba da imamo svoju crkvu i da li obnovljena Ohridska arhiepiskopija može da bude Makedonska pravoslavna crkva."Obraćanje poglavara MPC-a dolazi nakon jučerašnje sednice Sinoda, koji je kao nelegalne i protivustavne odbacio sve odluke Srpske pravoslavne crkve koje se odnose na Makedosnku pravoslavnu crkvu i Republiku Makedoniju.

VMRO poziva na rešenje spora, do tada bojkot

Makedonska "VMRO Narodna partije" pozvala je zvaničnike te zemlje da iskoriste prijateljske odnose sa srpskim vlastima kako bi Srpska pravoslavna crkva ukinula odluku o priznanju Ohridske pravoslavne crkve Jovana Vraniškovskog.

Stranka bivšeg makedonskog premijera Ljupča Georgijevskog pozvala je predsednika države Branka Crvenkovskog i premijera Vladu Bučkovskog da iskoriste dobre odnose se predsednikom Srbije Borisom Tadićem i premijerom Voislavom Koštunicom, kako bi oni uticali na SPC da povuče odluku kojim je priznala Ohridsku arhiepiskopiju.

Ova stranka pozvala je, takođe, makedonske medije, vlasnike diskoteka i kafana da u naredna tri meseca u znak protesta ne puštaju srpske pesme, "kako bi iskazali revolt Makedonaca" zbog odluke SPC. Prvi test da li će makedonski građani poslušati poziv VMRO NP biće sutra uveče, kada će na skopskom fudbalskom stadionu koncert održati srpska folk pevačica Svetlana Ražnatovi'.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.