Nemačka desnica veliča Kolindu Grabar Kitarović

Izvor: B92, 05.Nov.2018, 22:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nemačka desnica veliča Kolindu Grabar Kitarović

Ekstremno desni nemački časopis "Kompakt" oduševljen je odbijanjem hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović da potpiše Globalni sporazum o migraciji.

"Bravo: I Hrvatska i Češka odbijaju UN-ov pakt o migracijama!", naslov je teksta koji, uz fotografije nasmejane hrvatske predsedice, objavuje ovaj časopis, koji se, inače, smatra jednim od nezvaničnih glasila ekstremističke stranke Alternativa za Nemačku (AfD).

Pozivajući se reči hrvatskog urednika Velimira >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Bujanca, koji je na svom Fejsbuk profilu objavio da Grabar-Kitarović odbija da potpiše Marakeški sporazum, "Kompakt" na svom portalu piše da je taj sporazum "štetan za sve nacionalne države" i da "Kolindino odbijanje nije iznenađenje".

Portal Index.hr piše da se to moglo zaključiti na osnovu prošlog pohvalnog članka koji je o Grabar Kitarović objavio ovaj ekstremistički portal.

"Kompakt" je, naime, objavio u septembru ove godine tekst o "zgodnoj plavuši koja je ostala verna svojim seoskim korenima", u kojem je hrvatska predsednica ta "zgodna plavuša" koja je vatreno navijala za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju i koja ne propušta nijednu priliku za reklamiranje svoje male zemlje.

U ovom novom članku, punom hvalospeva, Kitarovićevu opisuju kao "narodu blisku vladarku" o kakvoj "Nemačka u ovom trenutku može samo da sanja".

Kancelarku Angelu Merkel u istom kontekstu opisuju kao osobu koja "radije snima selfieje s lažnim azilantima umesto da se bori za svoj narod", te dodaju da bi trebalo da se ugleda na Kolindu "kojoj Hrvatska leži na srcu".

Index navodi da pohvale koje je hrvatska predsedica dobila u "Kompaktu" jasno ilustruju da je evropska ekstremna desnica smatra "svojom" političarkom i da se njena kampanja protiv Marakeškog sporazuma itekako visoko ceno u takvim društveno-političkim krugovima.

Marakeški dokument zapravo ima naziv "Globalni kompakt za bezbedne, uredne i regularne migracije" a kolokvijalno je nazvan Marakeški sporazum po mestu gde bi u decembru trebao da bude prihvaćen.

U strogom smislu reči, to i nije sporazum, već katalog raznih mera koje su države usuglasile, uz jasno navođenje da je to neobvezujući okvir za saradnju za svaku državu, što u praksi znači da svaka zemlja može odlučiti šta želi, a šta ne želi da primeni iz dokumenta.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.