Nema slobode ni u rezervnoj domovini

Izvor: Politika, Beta, 23.Maj.2009, 04:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema slobode ni u rezervnoj domovini

Očekuje se da će uskoro BiH, Hrvatska i Srbija pronaći rešenje kako da begunci od pravde, koristeći dvojna državljanstva, ipak završe iza rešetaka

Od našeg dopisnika

Mostar – Bosna i Hercegovina i Hrvatska uskoro će potpisati sporazum o ukidanju dobrovoljnosti kod izdržavanja kazne u drugoj državi koji će omogućiti da se oni koji su umakli pravdi zahvaljujući dvojnom državljanstvu ipak nađu iza rešetaka. Potvrdila je ovo za „Politiku” >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << portparol Ministarstva pravde Bosne i Hercegovine Marina Bakić dodavši da je BiH i sa Srbijom počela pregovore oko potpisivanja navedenog sporazuma.

Prema njenim rečima, u BiH bi uskoro trebalo da stigne hrvatski ministar pravosuđa Ivan Šimonović, ali nije mogla precizirati datum potpisivanja sporazuma, jer je potrebno da Savet ministara BiH da saglasnost kao i da se urade još neke stvari tehničke prirode.

Bakićeva je objasnila da će se novim sporazumom omogućiti da pravosnažno osuđene osobe iz jedne države izdržavaju kaznu u drugoj državi bez potrebe njihovog dobrovoljnog pristanka.

Ona nije znala reći koliko je osoba koje su osuđene pred sudovima BiH pobeglo u Hrvatsku i Srbiju i koliko njih bežeći pred pravosuđem Srbije i Hrvatske boravi u BiH. Međutim, istakla je da policije rade na prikupljanju takvih podataka.

I Hrvatska i BiH imaju veliki interes za potpisivanje ovog sporazuma jer je u poslednje vreme veliki broj osoba koje imaju dvojno državljanstvo ne čekajući presude u zemlji gde im se sudi pobeglu u rezervnu domovinu. Najsvežiji primer je hrvatski saborski zastupnik i general Branimir Glavaš kojeg je Županijski sud u Zagrebu osudio na deset godina zatvora zbog ratnog zločina na području Osijeka, a koji je pobegao u BiH i sada bezbedno boravi u Hercegovini. Jedan od poznatijih primera je i hrvatski kardiohirurg Ognjen Šimić koji je prošle godine iz Rijeke pobegao u rodno Sarajevo nakon što je u Hrvatskoj osuđen na devet godina zbog primanja mita.

I sa druge strane ima niz primera, a među najzanimljivijim je slučaj nekadašnjeg hrvatskog člana Predsedništva BiH Ante Jelavića koji je pobegao u Hrvatsku nekoliko sati pre nego što mu je Sud BiH izrekao desetogodišnju zatvorsku kaznu zbog pronevere novčanih sredstava.

Još je niz primera u slučajevima bežanja iz BiH u Hrvatsku i obrnuto, dok je primera bežanja u Srbiju manje.

Ovaj sporazum se ne odnosi i na izručenje niti se, kako je Bakićeva objasnila, o izručenjima između BiH, Hrvatske i Srbije još može govoriti, jer je za to potrebno uraditi izmene Krivičnog zakona BiH, kao i izmene u ustavima Hrvatske i Srbije. Izručivanje osuđenika ili optuženika u zemljama Evropske unije obavlja se bez ikakvih prepreka i na osnovu tzv. Naloga za hapšenje, tako da će i BiH, Hrvatska i Srbija morati uskladiti svoje zakonodavstvo s evropskim. Do tada pravda će se pokušati zadovoljiti sporazumom o izdržavanju kazne u rezervnoj domovini.

Sanja Bjelica

[objavljeno: 23/05/2009]

Nastavak na Politika...






Povezane vesti

Zločince privesti pravdi

Izvor: RTS, 23.Maj.2009

Osuđeni državljani Srbije ili BiH, koji se nalaze na teritoriji jedne od država, uskoro bi trebalo da kazne zatvora izdržavaju na teritoriji države čiji su državljani, najavilo Minisistarstvo pravde Srbije. ..Državljni Srbije kojima je presuda izrečena u BiH uskoro bi mogli da se nađu iza rešetaka...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.