Izvor: B92, 06.Jun.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nema pomilovanja za Vraniškovskog

Skoplje -- Branko Crvenkovski odbio je da pomiluje vladiku Zorana Vraniškovskog, koji je osuđen na godinu dana zatvora.

U pismu patrijarhu Srpske pravoslavne crkve Pavlu, makedonski predsednik Crvenkovski navodi da bi eventualna abolicija Vraniškovskog bila kontraproduktivna jer je sud u Velesu dokazao da je Vraniškovski proneverio veću sumu novca namenjenu lokalnoj eparhiji Makedonske pravoslavne crkve.

Patrijarh Pavle nedavno je u pismu Crvenkovskom tražio aboliciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za Vraniškovskog, kao uslov za nastavak pregovora Srpske pravoslavne crkve sa kanonski nepriznatom Makedonskom pravoslavnom crkvom. Sud u Velesu osudio je nedavno egzarha srpske crkve u Makedoniji za navodnu proneveru donacije skopskog gradonačelnika Trifuna Kostovskog namenjenu za odnovu crkve u Velesu. Vladika Jovan Vraniškovski je vratio svih 57.000 evra, koliko je donirao Kostovski, nakon što ga je Makedonska pravoslavna crkva raščinila zbog stupanja u kanonsko jedinstvo sa Srpskom pravoslavnom crkvom. Vraniškovski je prethodno osuđen na godinu i po dana zatvora zbog navodnog izazivanja verske i nacionalne mržnje. Apelacioni sud u Skoplju uvažio je žalbu njegovih advokata i prepolovio je, ali nije i poništio, tu kontroverznu presudu osnovnog suda u Bitolju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.