Izvor: B92, 03.Maj.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neki studenti traže sobu za molitvu

Sarajevo -- Filozofski fakultet u Sarajevu odbio je zahtev grupe studenata da im se na fakultetu obezbedi prostor za molitvu.

Dekan Filozofskog fakulteta Salih Fočo rekao je, obrazlažući ovakvu odluku, da, ukoliko bi se na Fakultetu praktikovale verske molitve, to ne bi više bila javna, obrazovna ustanova. Za te studente se spekuliše da su pod uticajem vehabijskog pokreta.

"Nije moguće jednu prostoriju odrediti, nego bi morali odrediti više prostorija, za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << konfesije. To bi se radikalizovalo i umesto obrazovne ustanove mi bi postali na neki način jedna konfliktna sredina gde bi dolazile do izražaja radikalizacija verskih osećanja ili verske podele", rekao je Fočo.

Na Filozofskom fakultetu u Tuzli već 14 godina postoji prostorija za islamske obrede, ali nema prostorije za molitve pripadnika drugih veroispovesti.

U RS za sada nema sličnih zahteva, rekao je profesor banjalučkog Univerziteta i član Saveta za nauku Vlade RS Miodrag Živanović.

"Nije reč o ljudskom pravu, nego o privatnosti. Praktikovanje verskih obreda na fakultetima zaista nema smisla i to je sasvim demode u odnosu na model življenja koji bi mi ovde morali da instaliramo, a to je model zapadno-liberalnog kapitalizma", rekao je on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.