Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 28.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nehumani uslovi u zatvoru BIH prema Srbima

BANJALUKA - Sud za ljudska prava u Strazburu doneo je presudu na osnovu koje je BiH kriva za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine, jer su trpeli zbog svoje etničke pripadnosti.

Kako su javili banjalučki mediji, Srbi iz BiH Milorad Rodić, Vlastimir Pušara, Zoran Knežević i Hrvat Ivan Baković bili su zatvoreni u centralnom zatvoru u Zenici od 2004. do 2005. godine zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima. U zatvoru su bili izloženi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << torturama preostalih zatvorenika, pripadnicima bošnjačke nacionalnosti.

Zbog tih tortura i maltretiranja oni su u junu 2005. godine stupili u štrajk glađu, gde su privukli pažnju javnosti, nakon čega su stavljeni 20 dana u izolaciju.

O tom slučaju je tada pokrenuta istraga i po naređenju ministarstva trebalo je da budu prebačeni u zatvore u RS, ali su sva četvorica premeštena u Mostar.

U presudi je navedeno da su "s obzirom na užase počinjene za vreme rata međuetnički odnosi još napeti, a žestoki incidenti motivisani etničkim elementima relativno česti u vreme kad se sve događalo".

Naglasivši da zatvaranje osuđenika u Zenicu "podrazumeva veliki rizik za fizički integritet", sud je jednoglasno zaključio da je prekršen član tri Evropske konvencije o ljudskim pravima koji zabranjuje nehumano i degradirajuće postupanje.

Sud je odredio 14.000 evra za moralnu odštetu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Strasbourg: presuda u korist četvorice zatvorenika iz BiH

Izvor: Radio Slobodna Evropa, 28.Maj.2008

Sud za ljudska prava u Strasbourgu donio je presudu prema kojoj je Bosna i Hercegovina kriva za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine jer su trpjeli zbog svoje etničke pripadnosti. Četvorica zatvorenika, Srbi iz Bi ..

Nastavak na Radio Slobodna Evropa...

Strasbourg: Sud za ljudska prava presudio protiv BiH

Izvor: Cafe.ba, 28.Maj.2008

Sud za ljudska prava u Strasbourgu u utorak je donio presudu prema kojoj je Bosna i Hercegovina kriva za nehumano postupanje prema četvorici zatvorenika osuđenih za ratne zločine jer su trpjeli zbog svoje etničke pripadnosti.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.