Izvor: B92, 03.Avg.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Neću u SAD dok se ne ukinu vize"

Budimpešta -- Mađarski predsednik Laslo Šoljom neće putovati u SAD dok ta zemlja ne ukine vize za građane Mađarske.

Šoljom je u intervjuu za mađarski dnevni list "Fiđelo" potvrdio da je to rekao svom američkom kolegi Džordžu Bušu u Budimpešti krajem juna. "Pred kraj razgovora (Buš) je pitao kada ću ponovo doći (u SAD). Odmah sam mu odgovorio kada se ukinu vize", kazao je Šoljom.

On je kazao da se Buš nasmejao kada je čuo odgovor i rekao da pitanje >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << viza nije u nadležnosti predsednika.

Ukidanje američkih viza je delikatno pitanje za većinu bivših komunističkih zemalja koje su postale članice EU i NATO-a. Poljska i Mađarska su posebno insistirale da SAD ukinu vize za njihove građane, koji kao turisti žele da posete SAD.

Vašington smatra da broj odbijenih viza, koji sada za Mađare iznosi između 25 i 30 procenata, mora biti niži da bi moglo da se razmatra pitanje ukidanja viza.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.