Neću baru, hoću Taru

Izvor: Politika, 06.Okt.2010, 23:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Neću baru, hoću Taru

Crnogorska akademija nauka, na mig iz vlade, vladi preporučuje da preispita Deklaraciju kojom je zaštićena reka Tara

Od našeg stalnog dopisnika

Podgorica, 6. oktobra – Povinujući se volji političara, crnogorski akademici pripremaju se da aminuju frontalni napad hidroelektrana na reku Taru čime bi „Suza Evrope” definitivno usahnula.

Kako saznaje „Politika”, najnovija studija Crnogorske akademije nauka i umetnosti (CANU) preporučuje vladi da >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << preispita Deklaraciju o Tari i tako omogući gradnju nekoliko budućih hidroelektrana.

Iako se CANU još nije oglasila, izvor „Politike” blizak vrhu ove institucije objašnjava da se čekalo da premijer Milo Đukanović pre neki dan najavi „odlučnije delovanje kako bi se bolje valorizovali energetski potencijali Crne Gore”.

Vlada je od CANU ranije naručila projekt „Crna Gora u 21. stoljeću – u eri kompetitivnosti” na kome je radilo 146 autora, među kojima su stručnjaci iz Hrvatske, Makedonije, Rumunije i Moldavije.

„To nije ništa neobično, ali zasigurno jesu dva stava u tom dokumentu”, kaže naš izvor. „Predlog CANU da se preispita Deklaracija o zaštiti Tare, kao i  moratorijum na korišćenje nuklearne energije u energetske svrhe.”

Deklaracija o zaštiti reke Tare je krajem 2004. predstavljala veliku pobedu nevladinog sektora, a podržale su je obe crkve (SPC i nepriznata CPC), obe akademije (CANU i Dukljanska akademija), deo političara i građani potpisnici peticije „Neću baru, hoću Taru”. Nezadovoljni su bili samo oni koji su očekivali profite od projekata.

Iako Crna Gora ima energetski deficit, i iako se mnogi slažu da mirenje ekonomije i ekologije nekada nije lako, većina smatra da se problemi sa strujom mogu rešavati na druge načine jer kanjon Tare ne može ni da se uveze ni proizvede. Primer reke Pive to dokazuje.

Komentarišući nameru vlade i stav CANU, direktor nevladine organizacije „Grin houm” Darko Pajović kaže da je zahtev za preispitivanje Deklaracije o zaštiti reke Tare „manipulacija i skretanje sa glavne teme –  javne rasprave o nacrtu koncesionog akta za hidropotencijal Morače”.

„To je skretanje sa goruće teme: čiji će biti energetski objekti i pod kojim uslovima će ih Crna Gora koristiti ako ih ikada bude izgradila na reci Morači. Nažalost, CANU se na jedan potpuno neprimeren način uključila u tu kampanju”, kaže Pajović. „Predlog CANU nije bezazlen, ali je u manjini jer je većinska Crna Gora o tome rekla svoj stav.”

Neke parlamentarne partije u Crnoj Gori takođe su protiv remećenja toka reke Tare. Poslanik Socijaldemokratske partije Raško Konjević ističe da je Deklaracija o zaštiti reke Tare usvojena u parlamentu i ako bude preispitivanja – moraće u skupštinsku proceduru.

„Nisam siguran da postoji partija koja danas ima politički motiv i političku potrebu da to predloži. Ukoliko neko to učini, mi ćemo se negativno izjasniti”, kaže Konjević podsećajući da postoje hidroresursi koji se mogu koristiti pre Tare.

Po rečima poslanika Socijalističke narodne partije Aleksandara Damjanovića, promena deklaracije ne bi bio dobar potez vlade, baš kao i ukidanje moratorijuma na korišćenje nuklearne energije.

„Građani Crne Gore ostaće pri stavu da se ne dozvoli eksploatacija reke Tare”, smatra Damjanović. „Ako neko misli da kroz preispitivanje brže-bolje dođe do nekog svog porodičnog elektroprivrednog preduzeća u Crnoj Gori ili energetskog sektora, taj se grdno vara.”

Novica Đurić

objavljeno: 07.10.2010.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.