Nećemo dozvoliti srebrenizaciju RS

Izvor: Politika, 13.Sep.2010, 00:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Nećemo dozvoliti srebrenizaciju RS

Budu li pritisci na Republiku Srpsku preveliki, mi ćemo smireno i polako izraditi svoju poziciju da jednog dana sami odlučimo o njenom statusu, kaže premijer

Od našeg stalnog dopisnika

Banjaluka, 12. septembra – Protekle četiri i po godine Savez nezavisnih socijaldemokrata i njegovi koalicioni partneri – Socijalistička partija i Demokratski narodni savez – vodili su u svim segmentima odgovornu politiku. Verujemo da su to birači prepoznali i >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << da ćemo oktobarske izbore ubedljivo dobiti, što će nam omogućiti da dodatno učvrstimo poziciju Republike Srpske definisanu Dejtonskim mirovnim sporazumom, optimista je premijer RS i kandidat SNSD-a za predsednika Republike Milorad Dodik.

Na šta konkretno mislite kada kažete da ćete učvrstiti dejtonsku poziciju RS?

Mi nismo i nećemo pristati ni na jednu promenu Ustava BiH koja bi bila na štetu RS. Osim toga, ova vlast nije dozvolila prenošenje nadležnosti RS na zajedničke organe BiH. Pokazalo se da većina nadležnosti koje su, uglavnom, odlukama visokih predstavnika prenesene na zajedničke organe BiH nisu dale odgovarajuće rezultate. Takva praksa skupo nas je koštala, jer u finansiranju zajedničkih organa RS učestvuje sa više od 30 odsto. Zbog toga ćemo tražiti da nam se „otete” nadležnosti vrate.

Ima li istine u izjavama nekih međunarodnih i domaćih, uglavnom bošnjačkih, političara da Vi rušite Dejtonski sporazum?

Nema. Mi smo rešeni da branimo izvorni Dejtonski sporazum, ali nećemo ostati njegovi poslednji branioci. Mi nismo ti koji će proglasiti kraj ovog sporazuma. Budu li pritisci na RS preveliki, mi ćemo smireno i polako izraditi svoju poziciju da jednog dana sami odlučimo o njenom statusu. Naš stav je jasan – za BiH je najbolje da se mirno raziđemo. RS je naš oslonac i zato je naš izborni slogan „Srpska zauvek”, jer da nije nje srpski narod u BiH prošao bi kao kosovskometohijski Srbi.

Ko je odgovoran za sadašnje, po mnogim ocenama, loše stanje u BiH?

Ja ne osporavam da je međunarodna zajednica učinila mnogo dobrih stvari u ovoj zemlji. Ali ona je, dobrim delom, odgovorna što je BiH za nas postala mrcvarenje. Međunarodni moćnici ne žele da upravljanje ovom zemljom prepuste njenim političarima, jer bi time Bošnjaci ostali bez one poluge koja ispunjava njihove političke zahteve. Umesto da rade na napretku BiH, moj je utisak, da stranci više rade na svom ostanku u ovoj zemlji, jer im to omogućava da uvećaju svoje bankovne račune.

Posle Vaše nedavne izjave da se u Srebrenici nije dogodio genocid, postali ste ponovo meta žestokih napada. Na osnovu čega tvrdite da u Srebrenici nije bilo genocida?

Mi ne osporavamo da se u Srebrenici dogodio zločin zastrašujućih razmera, koji nije smeo da se desi. Ali niko ne može da kaže da se taj zločin dogodio u ime RS, jer nijedan republički organ nije doneo odluku o masovnom pogubljenju srebreničkih Bošnjaka. Nažalost, zločin u Srebrenici, koji se ničim ne može opravdati, snažno se politizuje i, da tako kažem, nastoji se izvršiti srebrenizacija proteklog rata, a time cele Republike Srpske i srpskog naroda. Mi to ne možemo dozvoliti i nastavićemo rad na utvrđivanju pune istine o ovom zločinu. Mi poštujemo sve žrtve, ali ako neko ne poštuje srpske žrtve, ni mi nemamo razloga da poštujemo njegove.

Kakav je Vaš odnos prema Bošnjacima, Hrvatima i nacionalnim manjinama?

Netačne su primedbe da sam ja ekstremni srpski nacionalista. U RS ima mesta za Bošnjake, Hrvate i nacionalne manjine koje poštuju njen legalitet i legitimitet. Ali ako neko ne uvažava Republiku Srpsku i njenu ustavnopravnu poziciju, ni mi nemamo razloga da uvažavamo njega.

Kakvi su Vaši utisci o prvoj nedelji predizborne kampanje i kako ocenjujete ponašanje opozicije?

Mi govorimo o svojim rezultatima: zaštiti izvornih principa Dejtonskog sporazuma i jačanju pozicije RS unutar BiH i na međunarodnom planu, povećanju životnog standarda, novoizgrađenim i obnovljenim školama, bolnicama... Opozicija nas uglavnom kritikuje, često neodmereno i, po pravilu, neargumentovano. To govori da je ona bezidejna i da nema jasan program. Uostalom, o opozicionim strankama najtačniju ocenu dao je bivši predsednik Srpske radikalne stranke i RS profesor dr Nikola Poplašen, koji je kazao: „Ne daj bože da opozicija pobedi”.

Šta ćete uraditi kada preuzmete dužnost predsednika RS?

Stara je istina da se snaga svakog lanca meri snagom njegove najslabije karike, a to su ovde neke opozicione partije. S obzirom na to da predsednik Republike izražava njeno jedinstvo, ja ću ubrzo po preuzimanju dužnosti definisati principe srpske nacionalne politike ili figurativno rečeno brane koja će biti prepreka svim pokušajima da se ugroze vitalni interesi RS i srpskog naroda. Pozvaću sve srpske stranke da ih prihvate i potpišu. Biće to, ujedno, prilika da se – narodski rečeno – vidi  „ko je vera, a ko je nevera”.

Boro Marić

 

objavljeno: 13/09/2010

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.