Izvor: B92, 31.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne važe simboli RS i FBiH

Sarajevo -- Ustavni sud BiH doneo odluku o prestanku važenja spornih članova zakona Federacije i RS o zastavama i grbu čime su ukinuta ta obeležja.

"Navedene odredbe zakona prestaju da važe danom objavljivanja ove odluke u Službenom glasniku BiH", saopšteno je posle plenarne sednice Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud je ovakvu odluku doneo pošto je utvrdio da Parlament FBiH i Narodna skupština RS nisu izvršili delimičnu odluku Ustavnog suda BiH od 31. marta 2006, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u kojoj je zatraženo da te insitucije u roku od šest meseci donesu odluku o novom izgledu spornih simbola.

Ustavni sud ranije je raspravljao i o osporenom članu Ustavnog zakona RS koji se odnosi na zastavu tog entiteta.

Zastava RS nije osporena i moći će da bude isticana na javnim mestima.

Posebna komisija Narodne skupštine RS već je raspravljala o novim rešenjima za grb i himnu RS, ali dogovor između srpskih i bošnjačkih članova komisije nije postignut.

Ustavni sud BiH odbio je kao neosnovanu apelaciju Abduladhima Maktufa, koji je pred Sudom BiH osuđen na kaznu zatvora u trajanju od pet godina za ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Maktuf se Ustavnom sudu žalio na povredu njegovih ustavnih prava, budući da je prilikom donošenja presude Sud BiH primenio Krivični zakon BiH, a ne za njega povoljniji Krivični zakon bivše SFRJ, koji je važio u vreme izvršenja krivičnog dela.

Isti zahtev prema Sudu BiH imalo je i više od 20 zatvorenika, pretežno Srba i Hrvata, prema kojima se, takođe, u postupku po optužnicama za ratne zločine primenjuje Krivični zakon BiH.

Pomenuti zatvorenici štrajkovali su glađu, a štrajk su prekinuli čekajući odluku Ustavnog suda BiH po Maktufovoj žalbi.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.