Izvor: B92, 04.Sep.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Ne uvoditi restrikcije Rumunima"

Bukurešt -- Rumunija pozvala vladu u Londonu da dopusti Rumunima da putuju i rade u Velikoj Britaniji, posle priključenja zemlje EU.

Rumunija i Bugarska treba da se priključe EU u januaru 2007. godine, a nekoliko članica te zajednice, uključujući Britaniju, razmatraju uvođenje privremenih ograničenja kako bi sprečile dolazak radnika iz te dve zemlje.

"Ministarstvo spoljnih poslova apeluje da se ne uvedu restrikcije za rumunske radnike u Britaniji i da odnos >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prema Rumunima bude isti kao i prema građanima zemalja koje su postale članice EU 2004. godine", navodi se u saopštenju rumunskog ministarstva.

Britanski zvaničnici saopštili su da će doneti odluku o tom pitanju tek posle sastanka Evropske komisije sledećeg meseca, na kojem bi trebalo da bude potvrđen datum priključenja dve zemlje EU.

Rumunsko ministarstvo spoljnih poslova navelo je da želi da spreči diskriminaciju svojih građana.

Zvanično je procenjeno da više od dva miliona Rumuna radi u drugim zemljama - najveći broj njih u Italiji i Španiji, a samo oko šest odsto u Britaniji. Oko 3.600 Rumuna podnelo je zahteve za radne vize za Britaniju prošle godine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.