Izvor: B92, 29.Maj.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne spravi za "rasterivanje" mladih

Ljubljana -- Slovenačka Stranka mladih započela je akciju protiv sprave za "rasterivanje" mladih ljudi "Moskito" ("Komarac"), koja emituje visokofrekventne tonove.

Stranka mladih Slovenije je na novinarskoj konferenciji, kojom započinje svoju akciju, upozorila da se pri upotrebi sprave "Moskito" radi o teškoj diskriminaciji na osnovu starosti, kao i o nehumanom i protivpravnom posezanju u privatnost i ljudsko telo, ali i o flagrantnom kršenju slovenačkog ustava.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 <<
Sprava "Moskito" emituje neprijatne visokofrekventne tonove koje mogu da čuju samo osobe mlađe od 25 godina, zbog čega se ta sprava, pre svega u Velikoj Britaniji, koristi za rasterivanje mladih ljudi, koji se okupljaju na železničkim stanicama ili pred prodavnicama.

Korišćenje ove sprave se već proširilo i na Belgiju, Nemačku i Francusku, zbog čega je slovenačka stranka mladih i započela pomenutu akciju, kojom želi da postigne potpunu zabranu upotrebe, proizvodnje i korišćenje "Moskita" u Sloveniji.

"Moskita" je i slovenački ministar za prosvetu Milan Zver ocenio kao napravu koja je štetna po mlade i predstavlja nasilje nad njima.

Istovremeno je i Belgija, na nedavnom zasedanju ministara za obrazovanje i mlade EU, predstavila poziv protiv korišćenja "Moskita", a podršku su joj dale Francuska, Portugal i Nemačka.

Tom prilikom je slovenački ministar Zver, koji je predsedavao zasedanju, rekao i da bi ministri EU morali da pošalju jasnu poruku da takav pristup nije dobar za mlade, jer je vrsta nasilja.

Zato je Stranka mladih Slovenije već pozvala slovenačke vlasti - Vladu, ministartstva unutrašnjih poslova, prosvete, rada i porodice, kao i Ured za omladinu, da zabrane "Moskito" u Sloveniji, bez obzira da li se radi o njegovom korišćenju u privatne ili javne namene, kao i bez obzira da li bi ga koristili privatnici ili organi represije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.