Ne smiruju se tenzije u Skoplju: Albanci i dalje brane gradnju krsta

Izvor: Vesti-online.com, 04.Mar.2016, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ne smiruju se tenzije u Skoplju: Albanci i dalje brane gradnju krsta

U očekivanju epiloga protesta najuticajnije partije Albanaca, Demokratske unije za integracije (DUI), koja je u koaliciji sa vladajućom VRMO-DPMNE, zbog početka gradnje velikog krsta u naselju Butel, pravni stručnjaci poručuju da je odgovornost za takve incidente na vlastima, a analitičari da su to uobičajene predizborne scene. Tenzije rastu, a Albanci poručuju da proteste neće prekinuti sve dok odluka o gradnji krsta ne bude poništena.

Na mestu gde je planirano da bude >> Pročitaj celu vest na sajtu Vesti-online.com << podignut krst visok 55 metara u pomenutom skopskom naselju, demonstranti Albanci su na silu prošle noći uklonili ogradu kojom je taj prostor bio okružen i počeli da postavljaju albansko znamenje i šatore.

I dok pravnici pozivaju da se slučaj reši u institucijama sistema, analitičari tvrde da je reč o uobičajenim predizbornim scenama tim pre što je Makedonija već duže vreme u teškoj političkoj krizi. I građani Butela smatraju da je vlast zadužena da reši ovaj problem.

- Nije dovoljno samo da se napiše: "Mi ne želimo da se Skoplje pretvori u Belfast, Jerusalim ili Bejrut. Mnogo je važnije da se utvrdi ko pripremio teren za to, jer to je suštinski problem - poručuju oni.

#Protests against erection of #cross in #Skopje settlement #Butel https://t.co/QsGEc8YuE5 pic.twitter.com/1v1zCTxEnm— Republika English (@RepublikaEnglis) March 4, 2016

Albanci tvrde da je odluka o gradnji krsta na tom mestu čista provokacija za sve Albance u Makedoniji, a gradonačelnik opštine Čair Izet Medžiti je dao rok opštini Butel da preispita odluku o podizanju tog objekta jer, kako kaže, njome je narušen osnovni princp Badentera, Okvirnog dogovora iz Ohrida o multietničkoj i multikonfesionalnoj Makedoniji.

Strahuje, naime, da bi za tom odlukom mogle da se povedu i druge opštine u makedonskoj prestonici.

Badenterov princip, inače, podrazumeva da o svim međuetničkim pitanjima na državnom i lokalnom nivou odlučuje većina svih poslanika, kao i većina poslanika iz manjinskih zajednica.

Po rečima nekih stručnjaka, dvoglavi orao i krst imaju veze sa Badenterovim principom, a da je prioritet u ovom trenutku otvaranje razgovora u lokalnim samoupravama o problemima koji imaju etničku konotaciju.

- Postavljanje dvoglavog orla i izgradnja krsta svakako da imaju veze sa Badenterom. Čitav sistem lokalne vlasti je izgrađen tako da građani razgovaraju i na osnovu toga donose odluke koje neće izazvati sukob. Svako donošenje odluke bez rasprave je namerno izazivanje međuetničkog konflikta - ocenjuje Mirjana Najčevska, univerzitetski profesor.

* Protest: Albanci ne daju da se izgradi krst u Skoplju

* Makedonac pretučen zbog krsta

* "Dvoglavi orao" osvanuo usred Skoplja

* "Pravoslavni Albanci u Makedoniji dobiće svoju crkvu"

Najčevska ističe da dešavanja u Čairu i Butelu mogu u svakom trenutku doneti neke usijane glave koje su na platnim listama političkih partija, sa ciljem da izazovu konflikt. Najčevska dodaje da MUP treba početi da privodi sve one koji stoje iza incidenata koji su se desili.

- Svaki od funkcionera koji je doneo ovakve odluke ili je bio prisutan pri postavljanju orla ili krsta, treba biti pozvan u policiju. Tako će građani videti da je policija adresirala prave počinioce - konstatuje ona.

Profesor Najčevska nema dileme da svi ovi događaji imaju za nameru skretanje pažnje javnosti sa trenutnog stanja u Makedoniji, koje je zabrinjavajuće od kada je opozicija počela objavljivati kompromitirajuće materijale sa prisluškivanih razgovora.

Građani, pak, strahuju od širenja protesta i narastanja međuetničkih sukoba jer, kažu, da oni uvek prethodne izborima. Analitičar Daut Dauti, upozorava na mogućnost da situacija izmakne kontroli:

- Mnogi koriste dvoglavog orla ili krst za svoje političke potrebe. Ne bih želeo da poverujem da u tome ima istine jer bi to bilo opasno slepilo i poigravanje sa nacionalnim i verskim osec?anjima građana, koje bi moglo da izmakne kontroli. Ako smo išta naučili iz prošlosti, to je da se sa nekim stvarima ne bi trebalo igrati. U ovoj zemlji bi svi trebalo da budu svesni da su zakoni tu da se poštuju, a ne da budu mrtvo slovo na papiru. Ako nismo svesni koje su specifičnosti jednog multietničkog društva, ako ne učimo na greškama, onda bi mogle da se ponove one situacije za koje smo bili srećni da smo ih prevazišli - rekao je Dauti.

Nastavak na Vesti-online.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vesti-online.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vesti-online.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.