Ne preterujte sa jačanjem imuniteta, mogu se javiti tegobe zbog prekoračenja doza vitamina i minerala

Izvor: NoviMagazin.rs, 21.Maj.2020, 22:55

Ne preterujte sa jačanjem imuniteta, mogu se javiti tegobe zbog prekoračenja doza vitamina i minerala

Veće doze vitamina C, od jednog do dva grama, moraju se uzimati u konsultaciji sa lekarom

Dodatne doze vitamina i minerala neke su od glavnih preporuka za jačanje organizma tokom pandemije kovida 19 i značajno je da pacijenti koji boluju od hroničnih bolesti, naročito nakon dugog perioda kućne izolacije, i pred povratak u kolektive, redovno unose cink i vitamin C. Ipak, upravo hronični bolesnici najviše pažnje treba da obrate na preporučene dnevne doze, jer ukoliko se >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << propisane količine premašuju, kod osoba koje imaju bubrežne bolesti to može da dovede do kalkuloze, dok višak minerala kao što je cink može da izazove bol u stomaku, povraćanje i malokrvnost, kažu stručnjaci.

Klinička ispitivanja iz ranijih virusnih infekcija dokazala su da postoje povoljni efekti cinka i vitamina C za jačanje odbrambenog, imunološkog sistema organizma. Docent dr Janko Samardžić, klinički farmakolog Medicinskog fakulteta u Beogradu, kaže za "Novosti" da se na osnovu toga smatra da je njihova promena korisna i tokom pandemije kovida 19.

Kod pacijenata sa hipertenzijom, značajni su magnezijum, antioksidansi i vitamin D, koji je poslednjih godina u fokusu naučne i stručne javnosti i smatra se korisnim kod pacijnenata sa dijabetesom, kardiovaskularnim i drugim hroničnim oboljenjima - kaže dr Samardžić.

U uobičajenim okolnostima potrebno je oko 80 miligrama vitamina C dnevno, što je doza koju najčešće unosimo kroz hranu.

U slučaju da je tokom ovog perioda došlo do narušavanja imuniteta, doza može da se poveća na 300 do 500 miligrama kroz preparate za oralnu primenu - kaže dr Samardžić. - Ipak, veće doze, što je od jedan do dva grama, neophodno je uzimati u konsultaciji sa lekarom, najčešće putem infuzije. Minerali poput cinka povoljno utiču na odbranu od virusnih infekcija i dnevne potrebe iznose od 10 do 15 miligrama, dok se veće doze takođe uzimaju u dogovoru sa stručnim licem

Predoziranje se ne dešava često, ali ukoliko se prekoračuju preporučene doze, može da se desi da vitamin C izazove različite tegobe, kao što su mučnina, povraćanje i dijareja, što se češće dešava kod pacijenata sa bubrežnim bolestima.

Kod bubrežnih bolesnika vitamin C može da bude uzrok stvaranja kamena - objašnjava dr Samardžić. - Kod uzimanja cinka, takođe, mogu da se jave tegobe u digestivnom traktu, kao što su mučnina i bol u stomaku, dok kod predoziranja mogu da se ispolje malokrvnost i nedostatak bakra.

Isto kao kod terapije lekovima, važno je da se primena suplemenata uskladi sa svakim pacijentom pojedinačno, na osnovu kliničkih manifestacija i biohemijskih nalaza. Dešava se da pacijenti suplemete smatraju zamenom za lek kod hroničnih bolesti, što je pogrešno, često i vrlo opasno.

Suplement nije lek i ne može se uzimati umesto propisane terapije, već samo kao koristan dodatak uz postojeću terapiju, ukoliko je to lekarska preporuka - kaže naš sagovornik.

Koenzimi i minerali kod dijabeticara

Potvrđeni je pozitivno delovanje kompleksa određenih vitamina kod osoba koje imaju problema sa šećerom u krvi, ali isključivo ako se uzimaju u pravilnoj dozi.

Kod pacijenata sa dijabetesom mogu da budu korisni mulitivitaminsko-mineralni kompleksi - kaže docent dr Janko Samardžić. - Sadrže vitamine C, D i B kompleksa, minerale poput cinka, selena i hroma, alfa lipoinske kiseline i koenzim Q10.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.